Letecký pohled na budovu Prioru. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most – Rada města Mostu ve středu 11. září schválila záměr odkoupit od soukromého majitele budovu Prioru. Za více než 60 milionů korun. A chátrajícímu, téměř prázdnému objektu navrátit jeho zašlý lesk a slávu. Nejde o první komerční objekt, který by město chtělo mít ve své správě.

Před lety odkoupilo i další významnou a nepřehlédnutelnou dominantu Mostu, a to hotel Cascade. Hrozilo, že se z něj stane ubytovna. Postupně jej rekonstruuje, aby nabízelo ubytování dle současných standardů.

Jaký bude záměr s obchodním domem? Vrátit do něj život. Zásadní také je, že vizuálně navazuje budova na právě rekonstruované Repre. Například obnovu prostranství mezi Repre a Priorem mohlo město dosud naplánovat jen na hranici pozemku. Vylámaná dlažba, na niž si lidé často stěžují, je i na pozemcích náležejících k obchodnímu domu.

Kupní cena je dohodnuta na 62 milionů korun bez DPH, aktuálně je Prior v majetku LE CYGNE SPORTIF GROUP, a. s. Patří k tomu i přilehlé parkoviště a zásobovací tunel, za který město měsíčně platí nájem 25 tisíc korun. „Zájem o odkup Prioru ze strany města je dlouhodobý, vždy to krachovalo na ceně. Jejich představa byla zhruba 119 milionů korun. Naše podmínka však vždy byla taková, že můžeme dát maximálně částku danou  znaleckým posudkem," uvedl náměstek primátora Václav Zahradníček. 

Záměr odkoupit Prior okomentoval primátor města Marek Hrvol na svém profilu na sociální síti: „Důležitý objekt k celkové revitalizaci našeho centra. Dlouhé roky jednání a nyní s velmi dobrým výsledkem vyjednané kupní ceny (některé nabídky byly i kolem 130 milionů Kč v minulosti). Jednali jsme rovněž úspěšně se zájemcem o provoz multiplexu (kino) v tomto objektu s tím, že objekt by byl doplněn o pronájem komerčních prostor (služby, obchody, stravování apod.). S celkovou revitalizací celého okolí včetně parkoviště u pošty, se může do našeho centra opět vrátit život, což bylo již započato ve vztahu k probíhající rekonstrukci REPRE. Věřím, že příští týden zastupitelstvo města tuto koupi schválí.“

Při tiskové konferenci Marek Hrvol dodal, že se v případě multikina musí vypsat výzva, do níž se mohou zapojit všichni zájemci: „Není tajemstvím, že zájem působit v Mostě má Premiere cinemas. Jejich podmínka byla, aby to bylo v objektu v centru města v kombinaci s komerčními prostory, což by budova Prioru splňovala. Pokud by se to skutečně podařilo a v kombinaci s faktem, že ve zrekonstruovaném Repre bude také kinosál, zaměřený na artové filmy, bychom samozřejmě vypověděli smlouvu v Kosmosu, což není náš prostor."

Budova Prioru je 47 let stará. Na přelomu let 2027/2028 by mohla být zahájena rekonstrukce. Podle Františka Jiráska, vedoucího odboru  investic, by se mohl stavebně technický průzkum stavu budovy stihnout ještě letos. „Rádi bychom čerpali z dotačních titulů Ministerstva pro místní rozvoj – na projektovou dokumentaci, případně při rekonstrukci na energeticky úsporná opatření," dodala radní  Jana Falterová Zudová s tím, že pravděpodobně by se čerpalo z dotací z nového dotačního období a podmínky ještě nejsou známy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru