Karel Lipmann, Lepší sever.
Most

Ústecký kraj se potýká s řadou problémů. Vedle obchodu s chudobou“ je to například v celorepublikovém srovnání nejnižší schopnost čerpat dotace. Radní Chomutova Karel Lipmann nabízí jasné odpovědi a řešení, která chce prosadit z krajské úrovně. Jeho cílem je proměnit slova v činy.

Jaké jsou skutečné problémy Ústeckého kraje?

Hlavně složení obyvatelstva. Levné byty u nás skoupili překupníciobchodníci s chudobou. Celému problému značně napomáhá i stát prostřednictvím doplatků za bydlení.

Chomutov, ve kterém působíte jako radní, se v minulosti „obchod s chudobou“ pokoušel řešit.

V Chomutově jsme tento problém řešili a docílili jsme tzv. bezdoplatkových zón. To znamená, že v těchto lokalitách tito lidé neměli nárok na doplatky na bydlení. Jenže pak přišel zásah Senátu, kdy jsme dostali nařízeno tyto bezdoplatkové zóny zrušit. A opět jsme byli na začátku.

Na komunální úrovni je to boj s větrnými mlýny. Proto jsem se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva a vyvíjet tlak z vyšších pozic, abychom mohli toto opatření znovu zavést.

Existuje i jiné řešení než bezdoplatkové zóny?

Další možností je vykupování nemovitostí v problémových lokalitách, kde si může město, potažmo kraj, nájemníky předem prověřit, čímž získá kontrolu nad tím, kdo bude v bytech bydlet. V ten moment máte z krku“ 95 % těchto problémových nájemníků. Vím, že to zní trochu jako sci-fi, ale my jsme si to v Chomutově zkusili a víme, že to funguje. A lidé jsou nám dnes vděční, protože bydlí slušně.

Všechno ale souvisí se vším. Na problematické nájemníky se nabaluje i téma bezpečnosti. Tu hodláte řešit jak?

Zásadně potřebujeme posílit státní policii, ale máme úplně jiné platové tabulky než v jiných krajích, proto se k nám policisté nehrnou. Chtěli bychom policistům přidat peníze, abychom je sem dostali, a hlavně je tu udrželi.

Jaké další problémy trápí Ústecký kraj?

Dalším problémem je, že nám stárne populace. V domě pro seniory mají pořadník se 140 lidmi na čekací listině. Proč nejdou peníze do smysluplných projektů, jako jsou domovy pro seniory nebo sportoviště, a místo toho je cpeme do černých děr“? Jsou to věci, o kterých se jen mluví a akorát to stojí peníze za projekty a ve finále nikdo neví, kde peníze skončí.

Kdo to zaplatí? Mají na to obce dostatek financí?

Abychom mohli začít intenzivně stavět, potřebujeme pomoc, nejlépe prostřednictvím dotací. Ústecký kraj je nejhorší v republice v čerpání dotačních titulů, protože o ně neumíme požádat. Kdyby existovalo krajské centrální oddělení, které by umělo obcím pomoct, mohou fungovat dotace na bydlení, sport, kulturu, do sociální sféry, ale i třeba do útulků na opuštěná zvířata, prostě kamkoliv. Určitě není možné uspokojit všechny, ale někdo s tím začít musí. Když o tom budete jen mluvit v hospodě u piva, tak se nic nestane.

Na Ústeckém kraji se hluboce podepsal minulý režim. Jak se k němu podle vás stát staví dnes?

Ústecký kraj od války zásobuje energií celou republiku. Vysvačili“ nám to tu, rozbagrovali a teď, když by nám měl stát něco vracet, na nás, s prominutím, kálí“. Mluví se o nás jako o stoce“ republiky, přestože náš kraj je nádherný. Narodil jsem se tu, žiju tady 61 let, mám čtyři děti a vnoučata, tady i umřu. Ale co se děje teď, se tu prostě nikdy nedělo. A musí se to změnit.

Ale my jsme naděje, chceme lepší sever.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru