Takto pracovník technických služeb odstraňuje následky větru v ulici U Věžových domů. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Celý víkend likvidovali nejen hasiči, ale i pracovníci Technických služeb města Mostu následky prudké vichřice, která lámala po celém městě větve, někde i celé stromy. Situace mohla být nicméně mnohem horší. Město si nechalo zpracovat rozsáhlý dendrologický průzkum, na jehož základě pracovníci pokáceli téměř sto stromů, jejichž stav již nedovoloval jejich záchranu.

Kácení stromů se snaží technické služby podle jejich ředitele Michala Hartmana volit vždy až jako poslední variantu. A to z důvodu současných klimatických podmínek: „Je totiž velmi složité zajistit spolehlivé přežití náhradní výsadby, nebo ji není možné kvůli sítím vůbec realizovat. Vzrostlé stromy proto kácíme velmi neradi."

V letošním roce Technické služby města Mostu spustily intenzivní dendrologické mapování s využitím systému Stromy pod kontrolou. „Jen v letošním roce odborníci navštívili nebo navštíví téměř 12 tisíc stromů, kdy pro každý z nich předepíší plán péče, řezu nebo kácení. Zaměřili jsme se na oblasti s nejstaršími stromy, jako jsou Zahražany, a na školy, školky a parky, kde je bezpečnost stromů naší prioritou," vysvětlil Michal Hartman. Tyto práce následně realizují technické služby vlastními silami nebo subdodavatelsky.

V Mostě je více než 25 tisíc solitérních stromů a další stovky tisíc stromů v zapojených porostech, proto je arboristické práce potřeba pečlivě plánovat a stanovit priority. „Jen za srpen naší kmenoví zaměstnanci pokáceli 91 stromů ve špatném stavu a provedli 189 bezpečnostních řezů. A to nás teprve čeká největší porce práce na prořezávkách, kterou smíme provádět až v období vegetačního klidu, tj. od listopadu do března. Ani sebelepší péče však nezabrání tomu, aby za podmínek, které panovaly v noci z pátku na sobotu, docházelo k pádům stromů nebo větví.," podotkl ředitel technických služeb. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru