Při slavnostech v areálu kláštera se děti učí i tradičním činnostem spojeným s určitým ročním obdobím. Foto z loňských dožínek: Helena Malíková
Most

Osek – S ohledem k nebývalému rozsahu povodní na Moravě i vzhledem k rozsahu poškození větrem nejbližšího okolí oseckého kláštera, pořadatelé zrušili stále oblíbenější slavnost Poděkování za úrodu a plody zahrad 2024 – Dožínky v Oseku. Ta se měla uskutečnit tento víkend. Peníze vyčleněné na uskutečnění akce pořadatelé pošlou na transparentní účet města Jeseník. 

„Děkujeme všem podporovatelům a spolupracovníkům na přípravě slavnosti. Mrzí nás to, protože nás těší obnovovat krásné tradice v areálu Cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova na úpatí Krušných hor. Nicméně síla živlů se projevila v části naší země s velkou razancí. Příroda rozhodla jinak, a proto budeme svoji energii a prostředky směřovat na obnovu života a prostředí. 

Po úvaze a diskusi napříč realizačním týmem jsme se společně dohodli, že vlastní prostředky připravené na realizaci slavnosti věnujeme na účet povodní poničeného města Jeseník. Na našich fb stránkách jsme vyzvali i potencionální návštěvníky a prodejce, aby peníze, které plánovali věnovat jako příspěvek na naši činnost a vstup na prohlídku vnitřních klášterních zahrad, věnovali přímo na pomoc lidem v zasaženém území naší země. Vybrali jsme město Jeseník a zveřejnili transparentní účet města Jeseník č.ú.: 9005-1520841/0100 kam je možné prostředky posílat, pod VS 21092024 a do zprávy pak „Osek pomáhá“.  Nyní si dovolujeme vyzvat k této podpoře i vás," uvedla za organizační tým Helena Malíková.

Zájemci, kteří se přihlásili na prohlídku vnitřních klášterních zahrad v Oseku, budou moci prohlídku absolvovat v náhradním termínu. „Kontakty máme pečlivě uložené a všem se včas ozveme. Zároveň vás chceme požádat i s ohledem na škody způsobeném větrem ve vnitřních klášterních zahradách Cisterciáckého kláštera v Oseku o pomoc na brigádě, která bude zaměřena nejen na podzimní úklid prostor, ale i na odstranění škod způsobených větrem během minulých dní. Termíny brigád jsou 7.10. – 11.10 a 4.11.- 8.11. 2024. Velmi děkujeme za pochopení i pomoc a doufáme ve vaši přízeň i nadále," podotkla Helena Malíková. 

Slavnosti v areálu kláštera slouží k tomu, aby připoutaly více pozornosti k tomuto nádhernému kousku země v Ústeckém kraji. „Jak můžete uvidět i na vlastní oči, tak vnitřní klášterní zahrady potřebují rozsáhlou obnovu včetně vodotečí a staveb pavilónů. Nicméně síla tohoto místa promlouvá k vnímavým návštěvníkům přes celé tisíciletí. Pokud se k nám přidáte, budeme za další spolupráci velmi rádi," dodala na závěr Helena Malíková z spolku Klášterní zahrady Osek, z.ú. 

Slavnosti v areálu kláštera lákají do těchto míst návštěvníky všech generací. Foto: Helena Malíková

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru