Alena Saladiaková si v doprovodu alpak převzala ocenění v soutěži Krušnohorská NEJ. Foto: jip
Most

Most – V pondělí dopoledne se uskutečnilo dosud nejvtipnější předávání ceny Krušnohorská NEJ za rok 2023. V šestém ročníku totiž suverénně zvítězila mostecká Alpakárna, resp. její program Exkurze pro děti v Alpakárně v Mostě. Na slavnostní akci přijali pozvání také vítězové z německé strany Krušných hor, zástupci areálu Blockhausen.

O výsledcích soutěže jsme informovali již ZDE. Dnes se konalo slavnostní předání pamětní desky s krušnohorskou vílou Marcebilou.

Kromě Aleny Saladiakové (třetí zleva) si přijeli převzít cenu i zástupci areálu Blockhausen, kteří byli z alpak také unešení. O jejich areálu připravujeme taktéž článek. Foto: jip

Alpakárna nabízí jedinečný zážitek nejen pro děti v podobě edukativních exkurzí a procházek se čtyřčlennou smečkou samečků alpak. Chovatelé totiž velice brzy zjistili, že jejich noví členové rodiny mají doslova terapeutické vlohy. „Před více než čtyřmi lety jsem zahlédla alpaky na internetu a ihned mě to oslovilo. Zdálo se, že je velice jednoduché je chovat, takže jsem se do toho pustila po hlavě," vzpomíná na svůj spontánní nápad Alena Saladiaková a vzápětí dodává, že si velmi rychle uvědomila, že je to ale přesně naopak – chov lam je náročný, a to z hlediska času i financí. „Aby člověk vychoval z alpak takové mazlíky jako máme my, tak s nimi musí trávit velmi mnoho času," vysvětluje chovatelka. 

Vynaložená péče ale záhy přinesla své ovoce. Jsou například natolik socializovaní, že na lidi neplivou. „Plivou jedině po sobě navzájem, třeba když se hádají o jídlo," směje se chovatelka. Zajímavé také je, že se ve výběhu alpak nemusíte bát, že byste šlápli do hromádky trusu. Tato zvířata totiž mají v rohu výběhu svou soukromou "toaletu" a chodí si ulevit zásadně tam. Zároveň se jedná o velice tichá zvířata, resp. nevydávají žádné zvuky. „Kdo neví, že tady jsme, tak na to ani nepřijde. Jde opravdu o čistotná, nehlučná a přátelská zvířata, sousedé nemusejí mít obavy. Právě naopak – když vidíte ty jejich roztomilé obličeje, musíte se také sami usmát. A pokud ne, rozhodně doporučuji naši alpakaterapii," dodává s nadsázkou Alena Saladiaková. 

Majitelé rychle rozpoznali, že alpaky mají terapeutické schopnosti. „Pozitivně působí třeba na děti s poruchami autistického spektra. Proto jsme toho využili. A je nádherné sledovat výsledky naší snahy, to je ta největší odměna," dodává Alena Saladiaková s tím, že smět takovéto činnosti říkat práce, je pro ni čest.

Mostecká alpakárna nabízí tzv. alpakatreking – jedná se o nenáročnou hodinovou procházku po okolí. „Během procházky se účastníci dozví veškeré informace, které je o lamách zajímají. Další jsou v nabídce exkurze pro školní kolektivy, a to i pro děti z mateřinek. „Náplň exkurzí přizpůsobujeme věku posluchačů, a seznamujeme je se zvířaty. Ukazujeme si, jak se zpracovává vlna i jak vypadají lamí zuby." 

To lze mimochodem nejlépe sledovat na alfasamci Freddiem. „Má velký podkus, zuby mu trčí ven a mně velmi připomíná Freddieho Mercuryho, i proto jsem si ho tehdy vybrala. Je to navíc náruživý selfíčkář. Řekla bych, že neoficiálně to bude nejfotografovanější alpaka v zemi," směje se chovatelka.

Čtyři alpačí kluci jsou velcí kámoši. Nejsou příbuzní, každý pochází z jiného českého chovu. Ten nejmenší (zcela vlevo) Sancho je lechtivý na hlavě a zádech. Alfasamec Freddie je největší selfíčkách, což však tentokrát nepotvrdil (stojí zády). bílý Jerry rád "pusinkuje" návštěvníky. Barevný Roger miluje starší lidi a v jejich společnosti se z lumpačivého kluka stává velký pohodář. Foto: jip

V nabídce nechybí také terapie. „Může probíhat u nás, ale vyrážíme i do terénu, nicméně jen po Mostě. Chodíme do zařízení pro seniory, do hospice, do nemocnic atd. Většinou na nás samozřejmě pacienti v přízemí nečekají, takže za nimi jezdíme na pokoje. Naštěstí v těchto zařízeních jsou většinou velké výtahy, aby se tam vešly postele, takže my se tam vejdeme pohodlně také – jeden či dva zooterapeuti a čtyři lamí kluci. Máme z toho i fajnová videa, která najdete na našich sociálních sítích. Pro seniory je to opravdu aktivizace. Alpaky jsou zajímavý kompromis mezi malými zvířaty, které za nimi běžně chodí, tedy psy a kočkami, a velkými zvířaty, která už jsou příliš velká a mohla by je potenciálně zranit, myslím třeba koně či oslíky," vysvětluje chovatelka a dodává, že alpaka je stále v Česku vnímána jako exotické zvíře.

Alena Saladiaková s typickým ručním výrobkem z Peru. Jde o hračku či luxusní suvenýr pro dospělé, na což je využitá vlna z tzv. babyalpaky. Tedy vlna, která byla alpace ostříhaná úplně poprvé. Je neskutečně měkká a hebká. Zatímco v Česku je potřeba alpaky stříhat jen jednou ročně na jaře, v Peru se musí stříhat dvakrát do roka. Z vlny se vyrábí nejen hračky, ale i oblečení, deky i polštáře. Foto: jip

Vtipné je také sledovat nátury jednotlivých členů lamí smečky. „Náš Jerry, to je ten bílý, umí dávat pusinky. Babičky se všechny nechají olíbat a jejich úsměvy na tvářích stojí za to. Roger, který k nám přišel z brněnské zoo, bývá na vycházkách s návštěvníky velice hyperaktivní a umí pozlobit, ale jakmile je ve společnosti nějaké babičky či dědečka, okamžitě přizpůsobí své chování. Je zřejmé, že alpaky jsou velmi senzitivní zvířata," popisuje své zkušenosti Alena Saladiaková.

Lemuři mají obvykle na ocasu 13 bílých a 13 černých pruhů. Foto: jip

Král Jelimán čeká na další dva parťáky

Mostecká alpakárna se nyní může pochlubit zajímavou novinkou. Rozšířila totiž svoji zvířecí rodinu. „Nově jsme si pořídili dva samce lemurů kata, příští týden přijedou další dva. Jsou to poloopice, velice inteligentní. Myslím, že by měl každý zažít, když ho takového zvíře vezme za prst, pohladí si ho," láká návštěvníky chovatelka. Marně vzpomínáte, odkud toho zvíře znáte? „Král Jelimán z pohádky Madagaskar. Má černobílý pruhovaný ocas," napovídá Alena Saladiaková.

Tlapičky lemurů jsou nádherně měkké. Smět je nakrmit, je úžasný zážitek. Zatím jsou v Alpakárně dva samci, příští týden dorazí další dva. Foto: jip

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru