Michal Pokuta byl odsouzen na 17 let. Jeho obhájce se na místě odvolal, následně se odvolala i státní zástupkyně.. Foto.: jip
Most

Most – K sedmnácti letům vězení odsoudil na konci června Krajský soud v Ústí nad Labem Michala Pokutu za vraždu dítěte, ke které došlo před rokem v Mostě (informovali jsme ZDE), dále za trestní čin výtržnictví a za pokus ublížení na zdraví. Jenže s rozhodnutím soudce se neztotožňuje ani jedna strana sporu – odvolala se státní zástupkyně, advokát odsouzeného Michala Pokuty i poškozená strana, tedy otec zavražděného dítěte.

Právě na něj mířil útok, což se podle advokáta odsouzeného JUDr. Daniela Voláka dostatečně prokázalo. Jenže ve vypjaté situaci tehdy Michal Pokuta zasáhl malého chlapce, kterého měl jeho biologický otec v náručí. Dítě nemělo šanci přežít. Michal Pokuta opakovaně projevil u soudu lítost, chlapce vychovával s jeho matkou. (Více se dočtete ZDE) „Chceme změnit kvalifikaci případu, který dle nás nebyl posouzen správně. To je zjevné i z toho, že se odvolala také státní zástupkyně. Smyslem není nějakým zásadním způsobem snížit odsouzenému trest, ale dostát spravedlnosti,“ vyjádřil se Daniel Volák.

Celý spor se tedy točí kolem toho, zda Michal Pokuta zabil dítě úmyslně, či nešťastnou náhodou. A zda jeho biologický otec, který měl v době útoku syna v náručí, použil dítě jako štít. „Do 30. října, kdy se bude konat slyšení u Vrchního soudu v Praze, bude vypracován posudek z forenzní biomechaniky včetně počítačové simulace. Ten má prokázat, zda je pravda, co tvrdí matka zemřelého dítěte a jeho sourozenec. Ti tvrdili, že bylo zřejmé, že otec dítě jako štít použil,“ podotýká Daniel Volák.

U soudu nicméně matka dítěte uvedla, že samotný výpad neviděla. „To nekoresponduje s její výpovědí v přípravném řízení. Při daném jednání před soudem byla na místě velmi vypjatá atmosféra, žena se několikrát rozbrečela. Proto bychom rádi dosáhli toho, aby se celý případ vrátil zpět ke krajskému soudu a mohlo proběhnout opětovné dokazování a výslech,“ popisuje plán advokát Daniel Volák.

Ve středu 30. října může Vrchní soud v Praze rozhodnout několika způsoby – buď všechna odvolání zamítne, nebo rozsudek zruší a vrátí krajskému soudu do Ústí nad Labem k novému projednání, nebo sám změní kvalifikaci a rozhodne, ovšem bez dalšího posuzování důkazů.

Michal Pokuta byl v době činu v podmínce, i kdyby soud nově posoudil čin jinak, pravděpodobně stráví za mřížemi více než 10 let.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru