REKLAMA
Velitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol vedl školení pro 12 domovníků. Poskytl jim právní minimum a ujistil je, že se mohou kdykoliv obrátit s žádostí o pomoc na městskou policii. Foto: jip
Most

Most – Jak zajistit ve velkých domech v Mostě klid a pořádek? Předcházet devastaci majetku, krádežím? Most přišel na jaře se speciálním dotačním programem. Přispívá na odměny domovníkům z řad obyvatel domů. A také pro ně připravil školení od Městské policie Most, aby věděli i to, jak se zachovat ve vyhrocených situacích.

Na školení se zapsalo 12 domovníků. „Poskytli jsme jim základní právní minimum, jak se zachovat v běžných i složitějších situacích. Také jsme jim představili práci městské policie, ukázali kamerový systém. To vše, aby cítili naši oporu, když potřebují oznámit nějakou situaci, kterou ze své pozice již nemohou řešit, protože to přesahuje jejich kompetence," uvedl ředitel mostecké městské policie Jaroslav Hrvol. „Říkám jim, že budou takovýma prodlouženýma očima a ušima strážníků – budou hlásit hlavně ty události, které se dějí uvnitř bytových domů,“ dodává.

Projekt dosud fungoval v jednom z domů ve vyloučené lokalitě, a to v bloku 94 a magistrát s ním má skvělé zkušenosti. Proto se rozšiřuje do dalších lokalit. Díky úzké spolupráci s domovníky se strážníci snáze do domů dostanou a hlavně budou mít informace, kde dělají nepořádek bezdomovci, narkomani.... Dosud se často stávalo, s ohledem k tomu, že domy jsou v majetku sdružení nájemníků a jsou zabezpečeny, že se přivolaní strážníci neměli do domů jak dostat.

Jedním z domovníků je i Jindřich Hrneček. Působí v domě bl. 525 a zkušenosti má za posledních pět let bohaté. „Neustálý nepořádek, narušování klidu, problémy s narkomany, a to hned v několika vchodech. S některými opravdu nemá smysl se vůbec bavit, protože to nelze. Oni ani nejsou schopni reagovat. V podstatě situaci monitoruji a předávám poznatky dál," podotkl domovník s tím, že očekává od školení rady, jak postupovat dál.

Projekt odstartoval v jednom z domů ve vyloučené lokalitě Stovky. Osvědčil se a od října se tedy rozšířil do dalších lokalit města. Foto: jip

Další předsedkyně sdružení vlastníků bytových jednotek se o dům stará už jedenáct let. Na školení přivedla i svou nástupkyni, která starost o dům převezme od ledna. Problém vidí hlavně ve fluktuaci nepřizpůsobivých nájemníků. „Do bytu se nastěhují oficiálně dva, ale najednou jich je tam patnáct. Chodí ven hlavně v noci, nad ránem se vrací. Nemají čipy od vchodů, neustále na sebe křičí do oken, aby jim ho hodili, všechno zničí. Tahají si do bytu věci plné štěnic. Za vystříkání jednoho konkrétního bytu jsem letos dala už 11 tisíc," podotkla Miluše Mikulářová. Vidí to jako veliký problém, protože v domě žijí hlavně starousedlíci, kteří dostali byt kdysi jako novomanželé. Nyní je většině nájemníků nad 80 let, potřebují klid. Obě dámy nicméně při řešení konfliktů s těmito nájemníky strach nepociťují. „Cítíme určitý respekt. Přece jen mají i strach, že si budeme u realitky stěžovat a necháme je vystěhovat. Realitka nám už několikrát pomohla," dodala Hana Balickiová. 

O dotace na částečně placeného domovníka, správce – preventistu byl v Mostě velký zájem. Město proto zvažuje, že příští rok objem dotace navýší.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru