Ukřižovaný Kristus je po opravě zpátky na hřbitově u vtelenského kostela
Ježíš Kristus po renovaci. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Na vtelenský hřbitov vedle tamějšího kostela Povýšení svatého Kříže se vrátila plastika ukřižovaného Ježíše.

Kříž z litiny prošel renovací. Postava byla poničená, měla ulámané prsty. Pískovcový podstavec, ve kterém je plastika usazená, byl rozvalený a znečištěný. V minulém týdnu se dočkalo umělecké dílo kompletace.

3105kristus2

Chemicky a mechanicky očištěný pískovcový podstavec. Navíc byl rozvalený. Foto: Oldřich Hájek

V areálu kostela vzniklo na přelomu 70. a 80. let 20. století lapidárium. Zde byly umístěny zachráněné památky ze starého Mostu a dalších obcí, které byly zlikvidovány při důlní těžbě. Již byly odvezeny a v Mostě nově usazeny socha svatého Prokopa, mariánský sloup a sousoší sv. Jana Nepomuckého. Kromě výklenkových kaplí, několika podstavců a smírčích křížů zde zůstaly např. dvě plastiky představující svatého Floriána.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru