Most - Státní veterinární správa zjistila v mostecké provozovně Bilbo šmak v Gorkého ulici potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté vepřové maso.
Ve vzorku byla prokázána přítomnost Salmonella spp., která může způsobit onemocnění salmonelózou, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.
O výsledcích kontroly informoval v pátek web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz.
Jednalo se o mletý masný polotovar z vepřového masa. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní veterinární správy. Vzorek byl odebrán 24. května, maso mělo použitelnost do 26. května letošního roku.
Jak se vyhnout salmonele
Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání. Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.