Další adventní neděli opět nasněžilo. Co přinese 24. prosinec?
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Bude-li platit heslo „do třetice všeho dobrého“, tak se z počasového hlediska máme na Štědrý den rozhodně na co těšit. První celoplošné zasněžování zimy 2017/2018 se totiž na Mostecku událo 10. prosince, jinak řečeno na bronzovou neděli, a to druhé shodou troposféricko-časoprostorových náhod následovalo 17. prosince, jinými slovy na stříbrnou neděli. Je v podstatě jisté, že mostecké nížiny, to jest hlavně „velkoměstský“ Most, během vánočního týdne sníh znovu opustí, stejně jako v případě minulém. Nicméně logicky se nabízí, co asi přinese 24. prosinec? Sněhovou bouři? Nechme se překvapit, nyní se jukněme, jaké počasí by nás mohlo doprovázet v nejbližších dnech.

 

V pondělí 18. prosince se hned v ranním čase bude angažovat (vydatné) sněžení, akorát ne u nás, nýbrž v Bádensku-Württembersku (a přilehlém okolí). To jen tak pro zajímavost. Úvodní den nového týdne nabídne sluneční paprsky, ačkoli v noci, ráno a teoreticky také dopoledne nešokuje oblačnost nízkého patra. Pak už jasno až skoro jasno. Mostecké srážkoměry zůstanou zcela opuštěné, vždyť z modré oblohy nikdy nic nekape ani nepadá. Pomineme-li tedy, no to je jedno. Nejvyšší odpolední teploty do 1 °C, ráno v minimu kolem -2 až -5 °C.

V úterý 19. prosince se mostecký vzdušný prostor ocitne v rukách východního (předního) okraje tlakové výše se středem nad francouzským Bretaňským poloostrovem. Prvních 50 % úterka vypadá slunně, konkrétně jasně až skoro jasně, posléze se nejspíše ke slovu dostane především vysoká oblačnost, vyloučena ale není ani ta nízká. Ve večerním čase zdá se dorazí srážkové pásmo, avšak očividně do východního Německa, obzvláště Bavorska, přesto existují šance, že předpovědní modely plácají nesmysly a ony srážky půjdou východněji a tím pádem zasněží (nasněží) aj na Mostecku. Uvidíme. Nejvyšší odpolední teploty do 1 °C, ráno v minimu kolem -3 až -6 °C.

Mezi oblastí vysokého tlaku nad Francií a oblastí vysokého tlaku nad pomezím Běloruska, Ruska a Ukrajiny. Toť ve stručnosti meteorologický charakter středy 20. prosince. Jak se tato skutečnost projeví v praxi? No nudně. Respektive k dispozici jsou dva scénáře – zaprvé celodenní slunečno, zadruhé čtyřiadvacetihodinový dozor ze strany mračen nejnižšího patra. Protentokrát se nezaobírejme tím, která varianta je reálnější. Zkrátka buď to, nebo tamto. Nejvyšší odpolední teploty do -1 až 2 °C, ráno v minimu kolem -4 až -7 °C, případně 0 až -2 °C (jasno vs. nejasno).

Ve čtvrtek 21. prosince se Mostecko pasuje do role hostitele teplejšího vzduchu pocházejícího z Atlantiku, neb očividně nastane severozápadní proudění související jednak s anticyklónou u Bretaňského poloostrova, dále s tlakovou níží, byť nevýraznou, nad Baltským mořem. Sečteno a podtrženo, před pátkem 22. prosince by mělo být oblačno až zataženo, v pokročilé fázi odpoledne možná přechodně až polojasno, přičemž v nočním, ranním a částečně i dopoledním čase nepřekvapí srážky v podobě deště, a to kompletně ve všech polohách (sbohem sněhobílému vánočnímu času...). Nejvyšší odpolední teploty do 8 °C, ráno v minimu kolem bodu mrazu.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru