Mostecko úspěšně simulovalo Arktidu. Nyní se výrazně a rychle oteplí
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Na meteorologické stanici mezi Litvínovem a Mostem (v Kopistech) bylo ve čtvrtek 1. března, v první den meteorologického jara, okolo 4. hodiny naměřeno -14 °C. Slušná kosa, vlastně větší než na úplném severu Grónska, jímž je mys Morrise Jesupa (83,4° s. š.), tam se čtvrteční 4. hodina prezentovala pouze -11 °C.

Identickou hodnotou se tentýž čas pochlubil i přímo v Mostě, lze tím pádem povědět, že Mostecko velice úspěšně simulovalo Arktidu. Konečným zněním prvobřeznové nejnižší denní teploty se stalo -11,8 °C, zaokrouhleně -12 °C. Je to málo, nebo hodně málo? Naši předci by nejspíše sáhli po výrazu teplo, v polovině 80. let 18. století totiž teploty ve Starém Mostě klesaly až k -30 °C. Jak je vidno, krutopřísným povětrnostním podmínkám, na rozdíl od nevinného uhlí, původní (charismatický) Most odolal.

Tak jako tak, Děd Maroz již konečně pochopil, že na začátku března ve střední (i jiné) Evropě příliš vítán není, načež dospěl k rozhodnutí, že nastal ten správný čas pro návrat do permafrostních plání a ulehnutí do letního spánku. Budiž tento (ne)moudrý stařec požehnán. Sečteno a podtrženo: Oteplí se. Výrazně a relativně rychle. Tu je věštba, pardon, předpověď:

Pátek 2. března proběhne v duchu jihovýchodního proudění, jehož rodičem jest nevyrovnaně vzhlížející pole nízkého tlaku nad evropským západem, jihozápadem, jihem a do značné míry také centrem. V praxi tato zdánlivě nic neříkající parafráze znamená co? Že se nabízejí dva scénáře: Tím prvním je, stejně jako v dnech předchozích, celodenní slunečno. Druhým a o poznání pravděpodobnějším je nezlomná společnice jménem nízká oblačnost. Přesně tak, vypadá to, že poslední den pracovního týdne bude od rána až do večera neskutečně skoupý na sluneční paprsky. Absence srážek neskončí. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 0 °C, ráno v minimu kolem -8 °C.

V sobotu 3. března bude pokračovat dodávka teplejšího a vlhčího vzduchu pocházejícího z centrálního Středomoří. Srážková aktivita i tentokrát naprosto neaktivní a co se oblohy týče, ta nejspíše mnoho modrého odstínu nenabídne. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo -2 až 0 °C, oproti pátečními dni tedy žádná výrazná změna, ačkoli pokud by se rozpustily nízké mraky a na chvíli se ukázalo slunko, mohlo by to jít až zlehka nad nulu, ranní minima se budou motat kolem -4, -5 °C.

V neděli 4. března v zásadě to samé, tudíž jižní až jihovýchodní cyklonální vítr neagresivního rázu a nulové srážkové úhrny. Oblačnosti zdá se bude dosti, hlavně v noci, ráno a dopoledne, odpoledne by se teoreticky mohl objevit nějaký ten sluneční paprsek, spíše ale převaha bílošedého odstínu. Nejvyšší odpolední teploty se cíleně zatoulají někam do sousedství 2 až 4 °C, ranní minima pobudou kdesi mezi -5 až -10 °C, v závislosti na nadmořské výšce apod. Každopádně oteplování se nezapře.

Prozatímní výhled na vzdálenější přítomnost:

  • Pondělí 5. března: v minimu kolem -1 °C, v maximu okolo 4 °C
  • Úterý 6. března: v minimu kolem -1 °C, v maximu okolo 6 °C
  • Středa 7. března: v minimu kolem 0 °C, v maximu okolo 7 °C
  • MDŽ: v minimu kolem 0 °C, v maximu okolo 8 °C

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru