Jaro přichází, navzdory finálnímu nervovému záškubu zimy
Litvínov v úterý pozdě odpoledne. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Probuzení do středečního dne s přídomkem 7. březen se jevilo spíše kanadsky, než mostecky – úternímu sněžení, především tomu večernímu, se díky příznivým teplotám nakonec podařilo zem i veškerou vegetaci obléci do sněhobílého obleku.

Jeho osud byl nicméně zpečetěn, příkladem poledne naservírovalo pro sníh zcela zničujících přibližně 5 °C, proto ho na stromech již mnoho k vidění nebylo. S ohledem na datum a nadcházející vzdušnou cirkulaci lze pouze se stopovou nejistotou konstatovat, že poslední nervový záškub zesnulé meteorologické zimy 2017/2018 je za námi.

Ve čtvrtek 8. března neboli na Mezinárodní den žen se stejně jako ve středu (pomineme-li její zimní úvod) bude prosazovat teplonosné jihozápadní proudění, pročež se čtvrteční nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 7 až 9 °C. Ráno v minimu nabídne hodnoty kolem bodu mrazu. Srážky se vyřádily v úterý, během čtvrtečního dne se Mostecku věnovat nebudou. Co se oblačnosti týče, povětšinou lze očekávat polojasno až oblačno, čili nějaký ten paprsek slunce se na Mostečany podívá.

Ve druhé polovině pátku 9. března se Mostecko pozvolna pasuje do role ubytovny chladem nepříliš poznaného vzduchu pocházejícího ze severozápadní Afriky. V ranních a dopoledních hodinách, po přechodu slabounké fronty spjaté s tlakovou níží se středem nad Baltským mořem, přechodně ubude oblačnosti na jasno až polojasno, posléze se však celkem rychle zatáhne. V noci (mezi 0:00 až 3:00, plus mínus) nepřekvapí srážková činnost, jinak nic. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 7 až 9 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 0 °C.

V sobotu 10. března nejvyšší odpolední teploty pobudou v sousedství 10 až 12 °C, v ranním čase rtuti mosteckých teploměrů opět zamíří k nule. V průběhu jitra a dopoledne teoreticky může slabounce zapršet. Na obloze bude převládat bílošedý odstín, ačkoli v čase odpoledním trocha slunečního třpytu nešokuje.

V neděli 11. března to vypadá na nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 14 °C, ráno v minimu kolem 1 až 3 °C. Srážková aktivita zdá se bude neaktivní, nicméně mráčky se po mosteckém nebi prohánět budou.

(soj)

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru