Obrnické sídliště je zónou bez doplatků na bydlení, obec tak chce chránit slušné občany
Obrnice. Foto: OÚ Obrnice
Most

Most - Odbor správních činností mosteckého magistrátu vyhlásil v souladu se zákonem o hmotné nouzi sídliště Nová výstavba v Obrnicích za lokalitu se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Vyhověl tak žádosti obce, která dlouhodobě usiluje o zamezení sílícího přílivu problémových rodin do bytů v obrnickém sídlišti. Novela zákona totiž umožňuje nevyplácet ve vyhlášené lokalitě doplatek na bydlení nově přistěhovaným obyvatelům.

Opatření v Obrnicích vstoupilo v platnost v polovině března. „Rozhodnutí magistrátu jako příslušného správního orgánu vítáme. Můžeme tak mnohem účinněji ochránit slušné a poctivé nájemníky tím, že máme konečně nějakou páku proti spekulantům, kteří byty v panelových domech v sídlišti vlastní. Stěhují do nich problémové a nemajetné rodiny, které devastují a demolují byty i společné prostory. Spekulanti přes ně inkasují právě dávky na bydlení, ačkoli neplatí za služby ani do fondu oprav,“ vysvětlil obrnický starosta Stanislav Zaspal.

Magistrát se při rozhodování opíral o zprávy Policie ČR i strážníků. Vyplývá z nich, že problémoví a nově přistěhovalí obyvatelé sídliště mají výrazný podíl na počtu spáchaných kriminálních činů i přestupků. Dospělí, mládež i děti navíc posedávají nebo se bezcílně potulují v ulicích, konzumují alkoholické nápoje i drogy, napadají se navzájem, obtěžují ale také ostatní obyvatele. „Starousedlíci se bojí nechat si své děti hrát venku, či je samotné posílat do školy. Už to není únosné,“ potvrdil Zaspal.
Upozornil, že Obrnice se se sociálně patologickými jevy potýkají dlouho. Řadí se k nim i vysoká míra nezaměstnanosti, chudoba či gamblerství. Mezi sídly s více než 1500 obyvateli obec také vévodí statistice osob s exekucí. Jedné či více exekucím čelí přes 51 procent dospělých obyvatel.

Zastupitelé Obrnic z obavy z přílivu sociálně slabých rodin z různých lokalit do panelových domů v sídlišti a kvůli návratu místních romských rodin z pobytu ve Velké Británii přistoupili už dříve i k řadě dalších opatření. Patří k nim změna režimu dohledu mosteckých strážníků nad pořádkem v obci, který garantuje smlouva uzavřená s vedením Městské policie Most. Od loňského července nehlídkují v ulicích ve dne, ale od osmé večerní do půlnoci.

Ve snaze zabránit spekulantům v nákupu bytů a jejich následnému pronájmu nepřizpůsobivým občanům obec přistoupila před časem také k demolici čtyř neobývaných a zdevastovaných panelových domů a skupuje už od roku 2014 ve zbylých domech v sídlišti v dražbách byty, jež jsou součástí exekučně zabaveného majetku dlužníků.

Oblasti, v nichž nedoplácí na bydlení, už vyhlásilo či vyhlásí vedle Obrnic dalších 34 sídel v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

(fou)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru