Zarážející zjištění: Mladistvý figurant si bez problémů nakoupil tvrdý alkohol
Foto: ČOI
Most

Ústecký kraj - Na začátku Velikonočních prázdnin Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje kontrolovala, zda si mladiství středoškoláci mohou koupit i tvrdý alkohol. Ano, celkem bez problémů - v 5 případech z 6 kontrol tvrdý alkohol figurantovi České obchodní inspekce na severu Čech prodali (tj. 83 %).

Inspektoři ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj na „Zelený čtvrtek“, kdy dětem začaly prázdniny, provedli celkem 6 kontrol se zaměřením na prodej alkoholu osobám pod 18 let v řetězcích i malých prodejnách. K vlastní kontrole využili figuranta. Oprávnění provádět kontrolní nákupy prostřednictvím osob mladších 18 let umožňuje České obchodní inspekci již téměř rok tzv. „protikuřácký zákon (zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek).

Kontrola byla zahájena kontrolním nákupem alkoholu mladistvým figurantem. Inspektoři se tentokrát rozhodli neobjednávat mladistvou osobou „pouze“ pivo a víno, ale tvrdý alkohol, který pro mladistvého je obzvláště nebezpečný. Ke kontrolám přizvaným mladistvým figurantům byl bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let v 5 případech prodán alkoholický nápoj (vodka 37,5%, tuzemák 35%). Pro porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude s kontrolovanými společnostmi zahájeno správní řízení, kde bude rozhodnuto také o výši pokuty.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru