OBRAZEM: Průmyslové Mostecko? Nenechte se vysmát, je tu i tahle krása!
Kaplička v Moravěvsi. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Jistě, žijeme v krajině viditelně zasažené průmyslovou činností. Všeobecná zkratka oblíbená hlavně ve zbytku republiky, že jde o měsíční pustinu, je ale na hony vzdálená realitě.

V posledních dnech jsme při našem cestování různými kouty Mostecka narazili na pár opravdu fotogenických míst. Pokochejte se i vy venkovskou krásou, kterou u nás máme.

Polní cesta u Vtelna

2805mostecko1

Sem jsme jeli fotit vodní nádrž Bettynka. Vede okolo ní tato čerstvě prosekaná cestička. V jednom svém úseku, lemována nalétanou žlutou řepkou, nabízí romantický pohled na vrch Zlatník. Tady za zvuků vydávaných cvrčky ve vysoké trávě zapomenete, že jste kousek od města.

Kostel v Horním Jiřetíně

2805mostecko2

Na návrší, tak aby byl dobře vidět, stojí tenhle kostelík v městečku známém svým bojem za další existenci. I když je mohutný uhelný lom nedaleko, tady to tak nevypadá. Barevný kontrast stavby s čerstvě zelenými stromy prostě upoutá vaši pozornost, kdykoliv pojedete okolo.

Horská pastvina u Brandova

2805mostecko3

U silnice mezi Horou Svaté Kateřiny a Brandovem leží malá pastvina. Mezi břízkami se tam prohánějí koně. Když se k nim přiblížíte, frkají nervozitou. Myšlenka na svezení a aspoň chvilkový pohled na tu naši horskou krajinu z koňského hřbetu vás ale neopouští.

Kostelík na Malém Háji

2805mostecko4

Je to jedno z nejvýše položených míst na Mostecku. Za slunečného počasí je tu nádherně, ale představte si pošmourné zimní počasí s hromadami sněhu. Ten dává místnímu rostlinstvu pořádně zabrat. Na úplných vrcholcích tak najdete spoustu polámaných stromů, které tvoří s roztroušenými stavbami místní svérázný pohled na Mostecko. Tady snadno zapomenete, že někde pod horami je chemička a ruch velkých měst.

Nový rybník v Krušných horách

2805mostecko5

Teď je ještě tenhle rybník pořádně studený, ale až se aspoň trošku prohřeje, láká železitá voda cyklisty jedoucí okolo i místní chataře. A má prý léčivé a očistné účinky. Dřevěné molo svádí k rozeběhnutí a skoku do vody. Ale pozor, raději ne po hlavě, pokud to tu dobře neznáte. Najdete jej na cestě z Rudolic v Horách na Svahovou.

Areál kláštera v Mariánských Radčicích

2805mostecko6

Fresky na klenutých stropech na ochozu okolo kostela jsou všeobecně známé a můžete je obdivovat, třeba když se brány otevřou při různých místních slavnostech. Ale i v běžný den se sem vydejte na chvilku projít. Budete překvapeni, kolik je zde opravených historických domů a jak neuvěřitelně toto místo vypadá proti stereotypu mosteckých panelových sídlišť.

Kostel a hřbitov v Havrani

2805mostecko7

Když přijedete na návrší nad Havraní, máte odtud krásný výhled na vrch Ressl a město Most i začínající České středohoří. Kostel se zde utápí mezi vzrostlými stromy. Tady se ale stačí rozhlédnout o trochu víc a hned vidíte i komíny počeradské elektrárny, průmyslovou zónu Joseph i uhelný lom Vršany.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru