Mostečtí divadelníci odehrají na hradě Hněvíně čtyři tituly. Je beznadějně vyprodáno!
Fotografie z představení Noc na Karlštejně na Hněvíně. Zdroj: Mostecké listy / Foto: Tomáš Branda
Most

Most - V pátek začíná na mosteckém hradě Hněvín Divadelní léto. V romantickém prostředí hradu se do konce měsíce odehraje 25 divadelních představení v podání Městského divadla v Mostě, položili jsme proto pár otázek jednatelům divadla Janu Paparegovi a Václavu Hofmannovi.

Divadelní představení, která se odehrají v rámci Divadelního léta na Hněvíně, jsou beznadějně vyprodaná. Očekávali jste takový zájem?

Jan Paparega: Zájem diváků nás samozřejmě nesmírně těší. Dneska víme, že jsme se před dvěma lety, když jsme na Hněvíně začínali s představením Noc na Karlštejně a kdy jsme hledali odpovědi na otázky, zda to bude vůbec technicky možné a zda budou mít diváci zájem, vydali správným směrem.

Václav Hofmann: Snili jsme o něm! Ale obávali jsme se, zda bude o představení na hradě zájem. Dostat se na Hněvín znamená přece jen překonat nějaké nepohodlí. Červen je navíc z pohledu návštěvnosti divadla nejslabší měsíc. Nezbývá než divákům poděkovat a slíbit, že učiníme vše proto, aby z Hněvína odcházeli spokojeni.

V čem je letošní Divadelní léto na Hněvíně jiné oproti předchozím dvěma letům?

Václav Hofmann: Přibylo představení. V předchozích sezónách jsme hráli Noc na Karlštejně, letos jsme přidali Sluhu dvou pánů, který bude mít na Hněvíně i svou stou reprízu. Hrát budeme i pro děti školou povinné, pro ně máme přichystanou Princeznu se zlatou hvězdou na čele a úspěšnou inscenaci Ať žijí duchové, kterou odehrají kolegové z Divadla rozmanitostí. Myslím, že divadelní léto už můžeme směle nazvat divadelním festivalem.

Na Hněvíně se odehraje v průběhu zhruba tří týdnů pěkná řádka představení. Přichystat takový divadelní maraton není snadné. Je to logisticky náročné?

Václav Hofmann: Každé divadelní představení je logisticky náročné. To v plenéru o to víc. Vozíme na hrad na každé představení kulisy, kostýmy, agregát…, po představení scénu zase bouráme a všechno vezeme zpět. Děláme to ale rádi a pro naše ctěné publikum.

Jan Paparega: Mně nezbývá než divadelníkům poděkovat a složit poklonu. Za diváckým zážitkem je vždycky kus poctivého divadelního řemesla a umění.

Je něco, čeho se obáváte?

Václav Hofmann: Počasí. Na něm jsme závislí a ovlivnit jej nemůžeme. Toho se obáváme všichni.

Stane se Divadelní léto na Hněvíně trvalou součástí kulturního kalendáře v Mostě?

Jan Paparega: Řekl bych, že jeho součástí už je. Navíc uvažujeme pro příští sezonu s rozšířením, krom června by se na Hněvíně mohlo hrát i koncem srpna a začátkem září. Stávající jeviště, které se staví z praktikáblů, bychom také časem chtěli vyměnit za skládací jeviště, které pojme více diváků.


Divadelní léto na Hněvíně začíná v pátek 8. června představením Sluha dvou pánů a vrcholí Nocí na Karlštejně 29. června.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru