Mostecko bude v dalších dnech nejspíš na suchu, nekonečně modré nebe ale asi neuvidíme
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Kolik dešťové vody se v týdnu od 9. do 15. července sneslo na poměrně vyprahlou mosteckou půdu? Odpovědí jest 8 litrů, meteorologickými slovy napršelo 8 mm srážek (do nedělní večerní bouřky). To pravda moc není, vždyť v tomto případě očima prosté průměrnosti na 1 den připadá 1 litr (a krapet k tomu) deště.

Navzdory této spíše symbolické zálivce jsme se nekonečného azura nedočkali, důvodem je vliv oblasti nízkého tlaku. Její západní okraj se v mosteckém vzdušném prostoru bude angažovat i v dnech následujících, stejně jako v těch zesnulých, nicméně mnoho srážek očekávat nelze.

Pondělí 16. července nabídne v průměru polojasnou až oblačnou oblohu, nejvíce oblačnosti lze očekávat v nočních a částečně také ranních hodinách, v dalších partiích pondělka to vypadá na polojasno, ve večerním čase jasno až skoro jasno. Hlavně v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji se představí nějaká ta přeháňka anebo bouřka, spíše to druhé, nad Mostem a spol. by se vodonosná mračna vyprazdňovat neměla. Čili rovněž pondělní srážkové úhrny by měly být suché neboli nulové, přestože určité šance na přeháňku/bouřku tu jsou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 28 °C, ráno v minimu kolem 17 °C.

V raných fázích úterý 17. července počasí nedostatkem dobré nálady rozhodně trpět nebude – mezi půlnocí a dopolednem bude nebe nad Hněvínem a jeho širším sousedstvím úplně zbavené mraků, čímž se dostáváme k meteorologickému výrazu jasno. Poté se z jasna stane skoro jasno, následně polojasno a nakonec oblačno (příp. až zataženo). Podél česko-polské státní hranice (a na Moravě a ve Slezsku) s největší pravděpodobností zaprší, Mostu a jeho nedalekého okolí si dešťové kapky všímat nebudou. Tudíž znovu na suchu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 °C, ráno v minimu kolem 17 °C.

Zdá se, že středa 18. července přijde s více méně totožným počasovým scénářem. Za předpokladu, že hranice mezi jasnem až oblačnem/zataženem povede na trase Teplice – Praha – západní Vysočina, se i tentokrát noc a ráno odprezentuje jasným až skoro jasným pojetím oblohy, takže nespočet hvězd a slunečních paprsků, přičemž pak se modrá přemění na bílošedou. Povede-li hranice mezi jasnem až oblačnem/zataženem o něco západněji, tak s oblačností počítejte od prvního do posledního výdechu středečního dne. Co srážková aktivita? Nejspíše žádná... Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 °C, ráno v minimu kolem 18 °C.

Pomineme-li oblačnost vysokého patra, tak se čtvrtek 19. července tváří slunně. A suše, se srážkami dobré nepočítat. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 27 °C, ráno v minimu asi kolem 15 °C.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru