Most - Blíží se okamžik, kdy Mostečané rozhodnou o osudu svého města na příští čtyři roky. V pátek 5. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 6. října od 8 do 14 hodin se totiž v celé České republice uskuteční volby do obecních zastupitelstev. Voleb se může zúčastnit každý občan České republiky i dalších členských států Evropské unie, který nejpozději druhý den voleb dosáhl věku osmnácti let a je ve městě hlášen k trvalému pobytu.

Vytvořeno je 60 volebních okrsků, jejichž volební místnosti jsou umístěny ve 20 objektech, k žádným změnám od prezidentské volby (konané v lednu 2018) v počtu ani umístění volebních okrsků nedošlo. Na webu města Mostu je k dispozici speciální aplikace k vyhledávání okrskové volební komise dle adresy voliče. Zájemci ji najdou v menu Město a úřad pod odkazem Mapový portál.

Voliči hlášení na adrese Radniční 1/2 jsou zařazeni do volebního okrsku č. 16, volit tedy budou v základní škole v ulici Vítězslava Nezvala (8. ZŠ). Hlasovací lístky obdrží buď přímo ve volební místnosti, nebo si je mohou v době od 1. do 4. října vyzvednout v informační recepci magistrátu.

Hlasování

Ve volební místnosti volič prokáže svou totožnost a státní občanství platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem České republiky. Občan jiného členského státu Evropské unie se prokáže průkazem o povolení k pobytu. Na požádání obdrží volič od volební komise nový hlasovací lístek. Následně se odebere za plentu, kde je místo vyhrazené pro jeho úpravu. Vychází se z toho, že každý volič disponuje 45 hlasy (právě tolik je členů městského zastupitelstva), které může rozdělit třemi různými způsoby.

  1. Výběr jedné volební strany. Pokud volič chce vybrat pouze jednu stranu, označí ji křížkem ve čtverečku (velký čtverec) v záhlaví u názvu této strany. Dává tak hlas všem (obvykle 45) kandidátům této strany. Neoznačuje žádné jednotlivé kandidáty, na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, krajských zastupitelstev a Evropského parlamentu neuděluje ani preferenční hlasy. Při označení více než jedné volební strany je hlasovací lístek neplatný.
  2. Výběr jednotlivých kandidátů. Na rozdíl od jiných typů voleb mohou lidé v komunálních volbách vybírat kandidáty z různých volebních stran (proto jsou všechny kandidující subjekty uvedeny na jednom hlasovacím lístku). Každého vybraného kandidáta označí jednotlivě křížkem v rámečku u jeho jména. Počet takto označených kandidátů je libovolný, nesmí však přesáhnout 45 (právě tolik je členů městského zastupitelstva). Pokud tento počet přesáhne, je hlasovací lístek neplatný.
  3. Kombinace výběru volební strany a jednotlivých kandidátů. Je možné, že volič chce podpořit jednu z volebních stran, ale zároveň dát hlas i jednotlivým kandidátům z jiných subjektů. V takovém případě označí danou volební stranu stejně jako v prvním případě a navíc libovolný počet kandidátů z ostatních volebních stran jako v druhém případě. Za každý hlas udělený jinému kandidátovi se odebere jeden hlas hlavní straně, kterou volič označil. Pokud tedy volič označí jednu stranu a navíc deset kandidátů z jiných subjektů, dává svůj hlas prvním 35 kandidátům označené volební strany a dalších deset hlasů samostatně označeným kandidátům. Při označení více volebních stran nebo při označení více než 45 kandidátů jiných subjektů je hlasovací lístek neplatný.

Výsledky voleb

Sčítání hlasů začne ihned po uzavření volebních místností, tedy v sobotu 6. října ve 14 hodin. Průběžné výsledky voleb budou známy během odpoledne, konečné pak podle předpokladů večer nebo v noci.

Samotné zjišťování výsledku voleb probíhá v několika fázích. Nejprve je třeba určit, které volební strany získaly více než 5 % všech hlasů a budou tak mít zastoupení v novém zastupitelstvu. Hlas pro každého jednotlivého kandidáta (ať již je označen samostatně nebo prostřednictvím volební strany) se započítává jako hlas pro jeho volební stranu.

Po vyřazení subjektů, které nepřekročily tuto zákonem předepsanou hranici, se přistoupí k určení počtu mandátů pro úspěšné volební strany. Ten se podobně jako u jiných typů voleb zjišťuje prostřednictvím takzvaného d´Hondtova volebního dělitele. Počet hlasů pro jednotlivé subjekty se postupně dělí číselnou řadou 1, 2, 3, …. 45. Výsledné podíly se seřadí podle velikosti a za každý takovýto podíl se jednotlivým volebním stranám přidělí jeden mandát, a to až do vyčerpání všech, tedy 45 mandátů. Ve chvíli, kdy bude známo, kolik míst v zastupitelstvu obsadí jednotlivé subjekty, bude zbývat poslední krok, tedy určit, kteří kandidáti budou danou volební stranu zastupovat. Určující je sice původně dané pořadí vyznačené na hlasovacím lístku, pokud však některý z kandidátů překročí určitou hranici počtu hlasů (o 10 % hlasů více, než je průměrný počet hlasů kandidátů dané volební strany), posune se automaticky na první místo kandidátky. Pokud je takovýchto kandidátů více, seřadí se podle počtu hlasů. Může se však stát, že někteří z kandidátů daného subjektu obdrží stejný počet hlasů. V takovém případě rozhoduje pořadí na hlasovacím lístku.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru