Obrnice - Nejhorší panelák je dnes vyhledávaným bydlením, nové silnice i chodníky zdobí ulice, v Zlatníkách mají kanalizaci.

Kdekdo by očekával, že město, kde se valná část obyvatel potýká s exekucemi, bude skomírat a nic v něm nebude fungovat. Naštěstí tomu tak není. Pod taktovkou ODS, která ve vedení obce pracuje již po tři funkční období, obec prosperuje. „Když jsme radnici převzali, de facto se tu udržovalo pouze veřejné osvětlení. Obec se potýkala s následky privatizace, ze které ale nemůžeme asi nikoho moc vinit. Obecní byty prodávaly všechny obce, nikdo nemohl tušit, jak to dopadne. Je pravda, že ale ještě teď to přináší největší problémy, kterým musíme čelit,“ podotýká starosta Obrnic Stanislav Zaspal.

Poukazuje na obrovskou migraci lidí ze sídliště, kde jsou byty, které vlastní nejrůznější realitky a fyzické osoby, které s Obrnicemi nemají nic společného. Jen zde koupily byt s vidinou zisku z pronájmu. „Často se stává, že nájemníci platí vše, jak mají, ale majitelé už neodvádí platby do fondu oprav atd. Nebo vlastníky vůbec nezajímá, komu byt pronajmou, takže do Obrnic míří lidé, kteří nejsou schopni dodržovat zákony, natož obyčejná pravidla slušného chování. Zatím nepomohlo ani vyhlášení bezdoplatkové zóny na sídlišti. „Obec pronajímá velké byty za nejvýše osm tisíc měsíčně, oni nasadí ceny na dvanáct tisíc a výše. Kde na to ti lidé berou, když nemohou žádat o příspěvek, netuším. S tím prostě musí pomoct stát,“ poukazuje na svázané ruce obcí starosta, kterému vadí, že se s takovými lidmi musí potýkat lidé nejen v domech, ale i na ulici a ve škole.

0410obrnice1

Přestože kolem školy pomáhají preventisté, současné vedení by v dalším volebním období chtěli prosadit zřízení Obecní policie. A pokračovat v opravách bytů, které obec vlastní. „Ukázalo se, že to je správný směr. Chceme pokračovat v demolici paneláků, které už je neekonomické opravit. A opravovat byty v domech, které za to stojí. Vždyť dům, který byl nejhorší adresou, je nyní vyhledávaným místem. Má svého domovníka, vstup na čip,“ vysvětluje Stanislav Zaspal. S nájemníky problém obec nemá, lidé mají totiž pronájem vždy na dobu určitou, pokud by nedodržovali pravidla a neplatili, smlouvu jim obec neprodlouží.

Tak jako se opravovaly bytové domy, které vlastní obec, rekonstrukce se dočkaly i škola a školka, hasičárna, kulturní dům a další. „Ve Zlatníkách už hřiště pro děti máme hotové deset let. Nyní bychom rádi rozběhli vybudování kvalitního sportovně-společenského areálu na starém fotbalovém hřišti v Obrnicích, kde se konají oblíbené akce, ať už Obrnické slavnosti, nebo třeba hasičské závody,“ plánuje Zaspal. Další velkou akcí bude vybudování areálu pro Technické služby v místě nedaleko bývalého nádraží.

0410obrnice2

Velkou pýchou obce je vybudování Nízkoprahového centra pro mládež od 15 do 26 let a fungování centra Saska, které pomáhá rodinám s dětmi. Mladší děti využívá služeb Komunitního centra Duhovka. „Škoda, že se najdou ti, kteří kritizují, že vše děláme jen pro určitou skupinu lidí. Přitom centra jsou pro všechny, kulturní a společenské akce jsou pro všechny, po chodníkách a silnicích chodí všichni a pravidla vyžadujeme dodržovat po všech stejně,“ mrzí Stanislava Zaspala.

A perlička na závěr? Obrnice v jedné věci předběhly stát. „Když se pořádají plesy, všichni chtěli sedět dole u parketu a kuřáci chodili kouřit do patra k baru, přes závoj kouře nebylo ani vidět. Pak přišli sportovci s návrhem, že na jejich plese bude zákaz kouření. Rychle se to ujalo i na dalších třech plesech, tedy hasičském, mysliveckém i města Obrnic. A jde o plesy, které jsou oblíbené nejen mezi místními, hodně lidí jezdí například z Mostu,“ uzavírá Stanislav Zaspal.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru