Most - Kdo povede teď město Most další čtyři roky? Žádná strana ani hnutí nedostalo nadpoloviční počet hlasů, záležet tedy bude na povolebních vyjednáváních. Dosavadní koalice Severočechů Most - nyní ProMost, ODS a ČSSD fungovat již nemůže. Neměla by dostatečnou převahu.

V Mostě sedí 45 členů zastupitelstva. Na prosazování programu je tedy zapotřebí alespoň 23 rukou, tedy nadpoloviční většina. Kdo může takovou koalici sestavit? Pojďte se podívat na nejpravděpodobnější varianty. Jak to vypadá, možná tady bude o budoucím vedení města rozhodovat nováček.

ProMOST a ANO 2011 - 25 křesel

Dvoubarevná koalice v podobném složení není příliš pravděpodobná. Někdejší Severočeši a ANO spolu již v minulých čtyřech letech nějaký čas vládli, pak se ale rozkmotřili a neshody a útoky spíše ze strany ANO 2011 bylo možné pozorovat i před komunálními volbami 2018.

ProMOST a SMM - 24 křesel

Sdružení Mostečané Mostu se ve své kampani vymezovalo proti bývalým Severočechům. Hlavním rozporem ve volebním programu obou subjektů jsou herny v Mostě. Zatímco Mostečané jsou pro jejich úplné zrušení, ProMOST je toleruje s ohledem na výši příjmů do městského rozpočtu.

ProMOST, ODS, Piráti a Zelení pro Most - 24 křesel

Zatímco ProMOST a občanští demokraté by mohli najít společnou řeč, objevuje se zde nové uskupení, které může mít v ruce divokou kartu. Sporem zde může být Repre, kde by Piráti a Zelení prosazovali architektonickou soutěž, která ale nebyla vyhlášena.

ProMOST, ODS, KSČM - 24 křesel

Je velmi nepravděpodobné, že by pravicová občanská demokrace seděla v jedné radě s komunisty. Zde by přicházela v úvahu jen tichá podpora KSČM, která by ale nemusela být příliš stabilní.

ANO 2011, SMM a ?? - 25 křesel

Babišem řízené ANO, na které má teď vedení mostecké buňky mobil, by se mohlo na vládnutí dohodnout se Sdružením Mostečané Mostu. I Babiš se kdysi při své návštěvě Mostu podivil nové herně u Prioru, ačkoliv jeho ministerstvo ji povolilo. Přístup k hazardu a razantní boj s nepřizpůsobivými by musel být u obou shodou. A navíc potřebují dalších minimálně sedm křesel. Vzhledem k počtu zbývajících subjetků se musejí dohodnout minimálně se dvěma. ODS a komunisté spolu s velkou pravděpodobností nepůjdou, a tak zde opět divokou kartu budou mít Piráti a Zelení. Ti jsou proti ANO se stíhaným premiérem na vládní úrovni v opozici a je možné, že by v ních chtěli zůstat z tohoto principu i v komunálu.

 
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru