Chomutov – Většina lidí si dnes pořizuje drony především proto, aby si natočili či nafotili zajímavé snímky z cest nebo dovolených. Marek (32) a Matěj (25) Kuncovi z Chomutova si také koupili drony. Jenže jako první v republice je začali využívat na zcela něco jiného.

„Čistíme pomocí dronů fasády velkých obchodních center, solární panely nebo okna,“ vysvětlil Matěj Kunc s tím, že se bratři inspirovali nápadem v zahraničí. „Viděli jsme to v Americe a později také v Norsku,“ dodal Marek Kunc.

1009drony2 ab6ba

Foto: archiv bratrů

Princip čištění je zcela jednoduchý. „Na zemi máme čerpadlo, ze kterého jde hadice a ta je připevněná k dronu. Na konci hadice je tyč a tryska a čerpadlo pod tlakem pak vhání vodu do hadice,“ upřesnil mladší z bratrů.

Založit podnikání na netradičním způsobu využití dronů je přivedla, jak už to tak bývá, náhoda. „Dozvěděli jsme se, že někdo v Hoře Sv. Šebestiána chce vyčistit střechu a tak jsme si řekli, že to prostě zkusíme. A šli jsme do toho po hlavě a vyšlo to,“ řekl s úsměvem Marek Kunc.

1009drony1 a8928

Foto: archiv bratrů

Zakázek zatím není tolik, aby to oba bratry uživilo, proto stále chodí do zaměstnání a sklad mají u rodičů v garáži. „Prvotní investice šly do milionů. Rodiče jsou nadšení, samozřejmě se báli, ale dneska nám fandí a jsou rádi, že nám to vyšlo,“ dodal starší Marek.

Jejich cílem je rozšířit služby a pokud vše půjde podle plánu, chtějí příští rok mít i své zaměstnance, kteří by jim v podnikání pomohli. „Chceme mít tak tři party o dvou až třech lidech, které budou samostatně jezdit,“ uvedl Matěj Kunc.

1009drony4 0f182

Foto: archiv bratrů

Tímto ale jejich plány nekončí. Snem obou bratrů je pořádat závody v arénách, kde by drony létaly mezi různými překážkami.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru