REKLAMA
VIDEO: Víte, že se Zlatník stal národní přírodní rezervací?
Vrch Zlatník. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Mostecko - Mostecko má novou přírodní rezervaci. Je jím od 15. dubna 2017 vrch Zlatník. Od tohoto data podléhá lokalita zvláštní ochraně, aby její hodnoty byly zachovány pro další generace.

Vyhláškou Ministerstva životního prostředí bylo na Mostecku s účinností od 15. dubna 2017 vyhlášeno nové chráněné území - národní přírodní rezervace Zlatník. Jedná se o oblast vulkanického vrchu nacházejícího se v katastrálním území obce České Zlatníky. Hlavními důvody vyhlášení je zajištění ochrany hodnotného území s mimořádným stupněm dochovanosti geologických a geomorfologických fenoménů tohoto vrchu, ochrana cenného ekosystému suchých doubrav na extrémním skalnatém stanovišti a vysoká diverzita flóry a fauny se zastoupením zvláště chráněných a ohrožených druhů.

Z živočichů můžeme zmínit výra velkého, pro nějž jsou skály na Zlatníku významným hnízdištěm a z chráněných rostlin například kozinec bezlodyžný, bělozářku liliovitou, hlaváček jarní a kavyl ivanův.

Správu na úseku ochrany přírody provádí v této nové národní přírodní rezervaci příslušné regionální pracoviště Ústecko Agentury ochrany přírody a krajiny.

Video

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru