Mimořádná úroda šišek v Krušných horách na Litvínovsku! Využijí je při obnově lesů
Šišky z douglasky. Foto: Lesy ČR
Litvínov

Krušné hory - Celkem 366 tun plodů a šišek – 317 z listnáčů a 49 z jehličnatých stromů letos sebraly Lesy České republiky. I když měli lesníci kvůli suchu obavy z kvality semen, nakonec se podařilo zásoby doplnit. První sazenice z letošní úrody se k obnově lesa využijí na podzim příštího roku.

Letošní úroda byla mimořádná. Sucho sice snížilo kvalitu osiva, například jedle nebo buku, ale takové množství plodů a šišek se v předchozích pěti letech sesbírat nepodařilo. „K obnově lesa potřebujeme stále více listnatých dřevin. Proto je letošní úspěšný sběr důležitý,“ řekl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Pavel Indra.

Sbírat semena lesních dřevin je možné pouze v lese k tomu uznaném. Nejvíce plodů a šišek lesních dřevin se letos sebralo v Bílých Karpatech ve Zlínském kraji, u Hluboké nad Vltavou a Jindřichova Hradce v Jihočeském kraji, na Děčínsku, Litvínovsku a Rumbursku v Ústeckém kraji. Do konce roku se v horských oblastech Krušných hor ještě sebere asi šest tun smrkových šišek a v lednu deset tun borových.

Podnik letos hodně zapojil kromě vlastních zaměstnanců, kteří mají na úspěšném sběru velkou zásluhu, také školy a veřejnost. „Všem děkujeme,“ vzkázala ředitelka Semenářského závodu Lesů ČR Zuzana Neznajová. Většina žaludů a bukvic je nyní u školkařů, tedy pěstitelů sazenic. Z ostatních plodů musí v semenářském závodě získat semeno. „Poté je uskladníme nebo prodáme do lesních školek,“ dodala Neznajová.

Loni podnik nashromáždil 42 tun šišek a plodů – 24 z jehličnatých a 18 z listnatých stromů. V roce 2016 to bylo celkem 122 tun šišek a plodů – 40 z jehličnatých a 82 z listnatých dřevin.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru