Cestou domů z noční služby zasahovali dva policisté profesionálně u vážné nehody
Záchrana člověka po vážné nehodě v Záluží. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Most - Heslo „Pomáhat a chránit“ naplnili v praxi dva litvínovští policisté ve svém volnu. Martin Černohorský a David Kouřil se koncem října vraceli domů do Mostu. Při projíždění Zálužím uviděli vozidlo, které vjelo do protisměru a čelně se srazilo s protijedoucím autem. Informovala o tom nyní mostecká policie.

Policisté okamžitě zastavili a běželi na místo nehody. Jeden zamířil k vozidlu, ve kterém se nacházel řidič, který byl šoku a stěžoval si na bolesti. Jeho kolega utíkal k druhému automobilu, ze kterého řidič vystoupil a uvedl, že je otřesen a bez většího zranění. Policista ho vyzval, aby odešel mimo komunikaci a požádal přítomné osoby, aby zavolaly složky IZS na místo. Poté se oba věnovali druhému řidiči, který byl ve vozidle.

"Dveře u řidiče byly zdeformované a nešly otevřít. Navíc se z motoru začalo kouřit a došlo k úniku provozních kapalin na vozovku. Protože hrozil požár a řidič byl ohrožen, policisté ho museli rychle vyprostit. Konali s maximální opatrností vzhledem ke zranění muže a museli použít dveře u spolujezdce. Motoristu poté položili mimo vozovku, zjišťovali jeho zdravotní stav a učinili protišokové opatření. Zraněného uložili do stabilizované polohy a přikryli izotermickou fólií," popisuje zásah svých kolegů mluvčí policie Ludmila Světláková.

Muž měl vizuální zranění, stěžoval si na bolesti, byl dušný, dezorientovaný, měl tržnou ránu na ruce. Tu mu policisté obvázali a při tom všem kontrolovali jeho životní funkce, s mužem neustále komunikovali až do příjezdu lékařů. "Následně učinili další důležité opatření k odvrácení hrozícího nebezpečí požáru vozidla, odpojili autobaterii a stav vozidla sledovali, než přijeli na místo hasiči," uvádí Ludmila Světláková.

Vedoucí územního odboru Policie ČR v Mostě Jiří Volprecht si příkladného činu obou policistů velice cení. Ti jednali dle sloganu policie a v duchu přísahy, kterou složili.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru