Lithium v Krušných horách: Cínovecká deponie zahájila skrývku zeminy
Lithium může najít využití v moderních bateriích elektromobilů. Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Cínovec – Společnost Cínovecká deponie zahájila v pondělí 4. března skrývku horní vrstvy zeminy v areálu plánované těžby lithia na Cínovci. Uvedl to mluvčí společnosti Martin Frýdl a dodal, že práce by měly být dokončeny v průběhu tří týdnů.

K dotazu, jak se současné práce dotknou života tamních lidí, Martin Frýdl uvedl, že půjde o několik náklaďáků, které občas projedou do štěpkovny. „Zatím bude odhrábnuto jen několik centimetrů, kdy se oddělí zemina. Keře a stromy se rozdrtí a dřevo se odveze.“ Práce, jak dodal, budou probíhat přímo v místě odkaliště.

Termín zahájení samotné těžby a zpracování vytěženého materiálu není podle Frýdla zatím možné stanovit. „Společnost Cínovecká deponie by se ráda zapojila do zpracovatelského řetězce v České republice. Proto v tuto chvíli čeká, jaké další kroky podnikne český stát i soukromí investoři.“

Cínovecká deponie, propojená s investiční společností RSJ a miliardářem Karlem Janečkem, získala povolení k těžbě lithia na Cínovci už v roce 2016. Lithium chce získat z odkaliště, které vlastnil do roku 2008 státní podnik Diamo. Ten ho prodal za necelých 900 tisíc zájemci o těžbu bílého písku. Těžba lithia se v té době jevila jako nerentabilní.

Surovina v odkališti ale slibuje vzhledem k obsahu čtvrt procenta lithia tisíce tun čistého kovu. Náklady na povrchovou těžbu lithiové rudy přitom nejsou tak vysoké jako například při těžbě hlubinné, která se má na Cínovci také rozjet. Cínovecký nerost obsahuje kromě lithia i železo a lze ho proto při povrchové těžbě získat levnější, magnetickou cestou. Zásoby z odkaliště má společnost v plánu zpracovat v průběhu pěti let.
„Lithium v Cínovecké deponii tvoří jen zlomek procenta českých zásob. Bylo by ale možné ho využít pro rozjezd českého bateriového průmyslu do doby, než se rozeběhne hlubinná těžba,“ dodal k zahájení prací na Cínovci Martin Frýdl.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru