Litvínov - Kontrolu v Restauraci Jocha v Litvínově provedli v polovině minulého měsíce pracovníci mosteckého pracoviště Krajské hygienické stanice. S tím, co tam viděli, nebyli zdaleka spokojeni. Nyní o kontrole informovali na svých stránkách.
"Při státním zdravotním dozoru dne 13. 3. 2019 byly v kontrolované provozovně odebrány vzorky hotových pokrmů k mikrobiologickému vyšetření, kterým byla ve vzorku vařených špaget prokázána sekundární kontaminace patogenními mikroby Listeria monocytogenes," informovala Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje. Přítomnost mikrobů Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech určených k přímé spotřebě není přípustná.
Současně byly podle hygieniků zjištěny další závady v rozporu s předpisy, neboť provozovatel nezajistil, aby potravinářský provoz byl udržován v čistotě a v dobrém stavu. Povrchy podlah a zařízení nebyly udržovány v dostatečné čistotě, v době kontroly byly povrchy podlah, zařízení, stolů, potravinářského vybavení značně znečištěné, váha na porcované tepelně zpracované maso určené k přímé konzumaci byla viditelně znečištěna masem syrovým.
Foto: KHS Ústí nad Labem
"Zjištěné závady v hygieně a sanitaci zařízení vyústily až k sekundární kontaminaci finálního pokrmu patogenními mikroby Listeria monocytogenes a současně zakládaly významné riziko kontaminace podávaného tepelně zpracovaného masa patogenními mikroby z masa syrového," vysvětlují hygienici.
Dne 28. března bylo provozovateli na základě zjištění nařízeno provést odstranění zjištěných závad a sanitaci, a současně byla uložena sankce.