OBRAZEM: Velký rekreační areál zůstává plný uzavřených cest. Co s tím?
Nové Záluží v Litvínově. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Jeho vybudování stálo stát desítky milionů korun, jen po pár letech je ale z dost velké části nepoužitelný. Areál Nové Záluží v Litvínově, který je určen pro cyklisty, bruslaře nebo jen lidi na procházce.

Na cestách se objevují trhliny, ty nejhorší úseky jsou proto dlouhodobě uzavřené. A nikdo se zatím nemá k opravě. Situací se zabývají místní politici a nakonec vše stejně nejspíš skončí u toho, že potřebné opravy bude financovat město.

Město Litvínov nechalo prostřednictvím odboru nakládání s majetkem zpracovat průzkum a návrh oprav stezek v areálu. Z průzkumu vyplynula nutnost kompletní rekonstrukce částí stezek včetně všech konstrukčních vrstev a stabilizace ale také sanace a rekonstrukce tělesa hráze Nová voda, která v rámci původního projektu nebyla řešena.

Radní už doporučili zastupitelům podání žádosti o úhradu nákladů na projekt Sanace tělesa hráze Nová voda v areálu Nové Záluží z programu řešení ekologických škod vzniklých před privatizací těžebních hnědouhelných společností v Ústeckém a Karlovarském kraji do mezirezortní komise, a to prostřednictvím předkladatele Ústeckého kraje.

Rekreační plocha Nové Záluží

V letech 2005-2012 byl realizován projekt Rekreační plocha Nové Záluží, v rámci Programu na odstranění ekologických škod vzniklých v souvislosti s těžební činností státních hnědouhelných společností v období před jejich privatizací. Cílem akce byla revitalizace území postiženého těžební činností hlubinných i povrchových dolů Rudý sever a vytvoření příměstské rekreační plochy pro obyvatele města.

V rámci akce bylo mimo jiné provedeno zajištění stability svahů, zpevnění povrchu ploch a zatravnění. Významnou součástí revitalizace prostoru byla úprava vodních ploch - odbahnění rybníků, oprava a výměna propustků, výpustků, vybudování cyklotras a tras pro in-line bruslení, a to převážně na zpevněných hrázích vodních děl. Celkové náklady projektu činily přibližně 208 milionů korun.

V současné době jsou na asfaltových stezkách pozorovány závady, např. trhliny a prohlubně. Část komunikací je ve špatném až havarijním stavu a některé úseky areálu musely
být z důvodu bezpečnosti uzavřeny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru