Nové vedení ORLEN Unipetrol – místopředseda představenstva Zbigniew Pawłucki a předseda představenstva a generální ředitel Mariusz Wnuk (zleva). Foto: ORLEN Unipetrol
Litvínov

Litvínov – Novými členy představenstva ORLEN Unipetrol a.s. se stali Mariusz Wnuk a Zbigniew Pawłucki. Mariusz Wnuk byl na včerejším zasedání představenstva zvolen předsedou představenstva a bude vykonávat funkci generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol. Zbigniew Pawłucki byl zvolen místopředsedou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

„Před skupinou ORLEN Unipetrol a celým odvětvím stojí velký úkol v podobě transformace směrem k udržitelné budoucnosti a emisní neutralitě. Jde o zásadní výzvu pro všechny oblasti našeho podnikání ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. V tom krátkodobém je naší aktuální výzvou dokončení procesu přechodu na nové typy ropných směsí v litvínovské rafinérii. Těším se na spolupráci s více než šesti tisíci zaměstnanci naší skupiny, s obchodními partnery a se zástupci všech zainteresovaných stran. A jsem přesvědčen, že tyto výzvy společně úspěšně zvládneme,“ řekl Mariusz Wnuk, nový předseda představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Nový předseda představenstva a generální ředitel ORLEN Unipetrol Mariusz Wnuk

Mariusz Wnuk, předseda představenstva a generální ředitel, je manažer s dvaceti lety zkušeností ve vysokých manažerských a dozorčích pozicích v oblasti kapitálového trhu, bankovnictví a leasingu spojující dovednosti v řízení velkých projektů a oblastí s praktickými finančními znalostmi. V letech 2009 až 2024 působil ve společnosti Pocztylion-Arka Powszechne Towarzystwo Emerytalne. Jako místopředseda představenstva (CIO) byl odpovědný za správu aktiv a dohled nad reorganizačními, implementačními a akvizičními projekty.

Od roku 2005 do roku 2009 byl zástupcem generálního ředitele společnosti Poczta Polska (CFO) zodpovědným za controlling, finanční účetnictví, treasury a financování investičních projektů. V této funkci restrukturalizoval finanční služby a implementoval retailové bankovnictví a pojišťovací služby. Působil také v dozorčí radě společnosti Bank Pocztowy a předsedal dozorčí radě  fondu Pocztowy Fundusz Leasingowy. Předtím pracoval pro Banku pro evropskou spolupráci, loděnici v Gdyni a think-tank Gdaňský institut pro tržní ekonomiku. Je absolventem Ekonomické fakulty Univerzity v Gdaňsku. Absolvoval také školení pro top manažery AMP (IESE, Španělsko) a získal certifikát CFA® (CFA Institute, Spojené státy americké) pro investiční management a finanční odbornost.

Nový místopředseda ORLEN Unipetrol Zbigniew Pawłucki. 

Zbigniew Pawłucki, místopředseda představenstva, je manažerem s třicetiletou praxí v oblasti nákupu, řízení investic a výroby a restrukturalizace podniků a člen představenstev a dozorčích rad společností v automobilovém a rafinérsko-petrochemickém průmyslu. Absolvent Technické univerzity v Kolíně nad Rýnem (Německo), Varšavské technické univerzity, Fakulty energetiky a leteckého inženýrství, a Akademie strategického vedení, Harvard Business Review.

Od roku 1993 působí v automobilovém průmyslu a průmyslové výrobě. Svou kariéru zahájil ve společnosti Ford Motor Company. V letech 1995 až 2004 působil ve společností HP-chemie Pelzer GmbH, kde byl zodpovědný za nákup, vybudování a rozvoj výrobního závodu a jako člen představenstva za restrukturalizační procesy ve skupině Pelzer. V roce 2007 jako místopředseda představenstva společnosti Automotive Components Europe Group SA uvedl tuto společnost na varšavskou burzu (IPO). Od roku 2009 byl jako výkonný ředitel pro investice CAPEX ve společnosti PKN ORLEN S.A. zodpovědný za investice CAPEX a restrukturalizace společností skupiny. Od roku 2018 byl jako místopředseda představenstva společnosti Izoblok S.A. zodpovědný za integrační procesy, rozvoj, prodej a nákup. V poslední době pracoval v oblasti rozvoje zařízení pro ukládání energie, která stabilizují energetické sítě.  

Aktuální složení představenstva skupiny ORLEN Unipetrol je k 25. červnu je následující:

·         Mariusz Wnuk, předseda představenstva

·         Zbigniew Pawłucki, místopředseda představenstva

·         Adam Jarosz, člen představenstva

·         Tomáš Herink, člen představenstva

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru