Závod v Mostě se pojede na šest hodin.
Litvínov

Litvínov, Most – Tuto sobotu, tedy 29. června se v Mostě poprvé uskuteční závody série Hydrogen RC Challenge Cup. Jedná se o sérii RC modelů na dálkové ovládání s vestavěným vodíkovým článkem. Sobotní akce je vytrvalostním závodem na šest hodin, ve kterém se střetnou školní týmy z Česka i Slovenska.

 

Sobotní závod pořádá studentský tým litvínovského gymnázia HC Verva Racing Team 44 za podpory Střední školy technické v Mostě a Nadace ORLEN Unipetrol. Litvínovští mají s pořadatelstvím bohaté zkušenosti, s ohledem na vystěhování školy z důvodu plánované rekonstrukce se závod přesunul do partnerské školy v Mostě. „V Mostě tak jde o první akci svého druhu a je rovnou mezinárodní – účast potvrdili i slovenští Kysuckí Strojníci,“ podotknul Martin Laxa, vedoucí týmu litvínovského gymnázia.

Sobotní akce je závěrečným dílem posledního ročníku šestidílného seriálu Hydrogen RC Challenge Cup. Jednotlivé závody se konají v různých městech ČR a jsou pořádány místními středními školami. „Myšlenka dát seriál dohromady vznikla v lednu 2020, první závod prvního ročníku se jel v říjnu 2021,“ vysvětlil Martin Laxa.

 

Ve  hře je opět světové finále

Litvínovský tým se kromě této série pravidelně účastní i soutěže Horizon Hydrogen Grand Prix. Díky úspěchům se litvínovští závodníci podívali opakovaně do světa. (Psali jsme např. ZDE ).

„Letos vznikla v národním kole i nová kategorie zvaná Hybrid, která oproti předchozím letům snižuje limit energie v bateriích o 45 % a zároveň umožňuje použití více vodíku. Společně s Hubálovskými jsme patřili k týmům, které tuhle kategorii velmi hlasitě odmítaly. Nicméně nedalo nám to, přehlásili jsme se a 28. května 2024 jsme dojeli druzí hned za našimi hubálovskými přáteli. I druhé místo nám přineslo kvalifikaci na světové finále, které se bude v září konat v americkém Anaheimu tedy v Kalifornii kousek od Los Angeles,“ dodal Martin Laxa. Úspěch je to úžasný i z ohledu na fakt, že litvínovský tým značně zeštíhlil a nyní jej tvoří kromě vedoucího Martina Laxy jen tři studenti, a to Adéla Hrbková, Ondřej Špičák a Tomáš Vlček.

Tým litvínovského gymnázia HC Verva Racing Team 44

Účast na světovém finále je pro tým obrovskou zkušeností. Loni se podařilo díky Ústeckému kraji i Nadaci ORLEN Unipetrol získat potřebné finance. Snad se to podaří i letos.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru