REKLAMA
OBRAZEM: Takto dopadla vyhlídka na Litvínov po třech letech. Je to katastrofa
Altán s vyvrácenou tabulí.
Litvínov

Litvínov - Památný Czedikův gloriet na Studničním vrchu u města Litvínov na Mostecku, jehož obnovu před třemi lety financovaly Lesy ČR, je v žalostném stavu. Stihne jej brzy osud jako dřívější stavbu před sto lety?

Jde o celodřevěnou stavbu se střechou z kanadského šindele, za jejíž stavbu státní podnik zaplatil 160 tisíc korun. Lesy ČR tehdy v místě současně upravily přibližně 300 metrů dlouhou přístupovou cestu, vedoucí od opraveného lázeňského sirnato – železitého pramene pod Studničním vrchem. Podnik navíc částečně pročistil přiléhající lesní porosty, čímž se podařilo zlepšit výhledy do nejbližšího okolí.

To na kopec nad městem s úžasným rozhledem začalo lákat více lidí. Kromě turistů ale také vandalů. Prakticky se tak začíná opakovat situace jako před více než sto lety. A vandalové mohou také za současný stav: Nepořádek, vyvrácená informační tabule, požárem zničené stromy.

0608gloriet2

Vnitřek altánu.

0608gloriet3

Na kopci si mládež udělala přístřešek. Ten shořel i s okolním porostem.

Obnova altánku probíhala podle vzorových dobových fotografií, jednotlivé fáze Lesy ČR konzultovaly s Klubem přátel historie Litvínovska a též samotným městem Litvínov. Gloriet byl postaven nad lázeňským pramenem již v roce 1892 jako poděkování Aloisi Czedikovi, který se zasloužil o vybudování vlakového nádraží v Louce u Litvínova. Svému účelu však sloužil jen krátce, byl totiž po deseti letech zničen vandaly. Od doby jeho zničení existoval na Studničním vrchu pouze základ drobné stavby v náznacích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru