Dneska jsou to přesně dva roky: Unipetrol ukázal, proč došlo k explozi
Likvidace požáru na etylenové jednotce. Foto: archiv e-mostecko.cz
Litvínov

Litvínov – Jsou tomu přesně dva roky, kdy se 13. srpna 2015 nad chemičkou v Záluží u Litvínova objevil černý mrak dýmu, došlo k explozi a následně požáru v prostoru etylenové jednotky. Zástupci podniku krátce před výročím ukázali vybraným lidem film, který přesně popisuje události onoho dne.

Redakce našeho serveru mohla ještě nedokončený, asi osm minut dlouhý snímek vidět. Pomocí animací i reálných záběrů z provozu vysvětluje příčiny velké nehody, při které vznikla 14miliardová škoda. Šlo o největší průmyslovou havárii u nás za poslední dvě desítky let.

A zde je stručně laicky popsáno, co se stalo: Nemohou za to přerušené dodávky chladicí vody, jak se říkalo zpočátku. To je situace, která se může na etylenové jednotce stát a se kterou počítají bezpečnostní mechanismy nezávislé na člověku. K problému došlo na jednom z pojistných ventilů. Ten normálně vypustí plyn, který se spálí na polním hořáku, čímž klesne tlak v systému. Stala se ale jedna věc: Ventil se začal velmi rychle otevírat a zavírat - odborně se tomu říká chattering a jedná se o standardní jev, rázové vlny odrážené uvnitř potrubí způsobily netěsnost, čímž došlo k úniku plynů. Ty se vznítily, došlo k ohřívání dalšího potrubí a následně k výbuchu.

Podle znalostí designérů systému v 80. letech, ze kdy jednotka pocházela, nemohli tehdy s tímto efektem počítat. Dnešní bezpečnostní ventily a další zařízení jsou vůči rázovým vlnám způsobeným rychle se otevírajícím a zavírajícím se ventilem odolné a snaží se mu zcela předcházet. Na nové etylenové jednotce, která v Záluží vzniká, bude úplně jiný systém pojistných ventilů.

Policisté už před rokem obvinili dva lidi: „Obvinili jsme dva zaměstnance, viníme je z obecného ohrožení z nedbalosti, porušili důležitou povinnost a způsobili škodu velkého rozsahu,“ uvedl vloni v červnu Zbyněk Dvořák, náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Nedodrželi prý postupy podle havarijního plánu.
Podle Unipetrolu ale za havárii nemohou. Firma stojí za svými lidmi a za jejich nevinou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru