Tragédie na dole Nelson: 128 vdov a 266 sirotků. Uplynulo 84 let
Pietní akt u památníku v Oseku. Foto: Ústecký kraj
Litvínov

Osek - Je středa 3. ledna 1934 před pátou hodinou a celá odpolední směna na dole Nelson je pod zemí, když se náhle ozve obrovská exploze, při které zemřelo 142 horníků.

Náhlá tragédie v té době nenechala nikoho chladným, na pohřeb přijely desetitisíce lidí a ještě dnes z neštěstí, které se považuje za jedno z největších v české historii, mrazí. A právě na tříkrálovou sobotu na dole Nelson III u Oseka na Teplicku uctil památku zesnulých hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, zástupci okolních obcí a hornických spolků z české i německé strany.

„Jsem zde u památníků poněkolikáté a pokaždé to vnímám jako velmi smutnou událost, kdy si připomínáme největší tragédii, která se v Podkrušnohoří stala. Neměli bychom nikdy zapomínat na ty, kteří při hornickém povolání přišli o život. Velmi si vážím hornické tradice, která zde v Ústeckém kraji je. Jsme tím jedineční a je to něco, co jiné kraje nemají a měli bychom být hrdí, protože se jedná o nerostné bohatství, které náš region skrývá a ze kterého žije celá republika,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček při pietním aktu.

Letos je to od výbuchu na dole Nelson III v Oseku na Teplicku osmdesát čtyři let. Zahynulo zde 142 osob – 140 horníků v dole, 2 osoby v troskách na povrchu. Vyšetřování neštěstí ukázalo, že šlo o výbuch špatně uskladněného a neodklízeného uhelného prachu vznětem požárních plynů, kterému bylo možné vhodnými opatřeními zabránit. Nikdo však nebyl uznán osobně vinným. Přes čtyři roky trvaly vyprošťovací práce a poslední tělo bylo vyneseno na začátku roku 1938.

foto

foto

foto

foto
Pietního aktu se zúčastnil také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

foto
Mostecký primátor Jan Paparega.

foto
Zástupci ze Severočeských dolů.

 

foto

foto

foto

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru