Nadace Unipetrol rozdělila dvanácti školám přes 2,7 milionu. Nejlepší projekt měla Schola Humanitas
Foto: Unipetrol
Litvínov

Litvínov - Nadace Unipetrol rozdělila v rámci svého grantového programu dvanácti středním školám z celé České republiky více než 2,7 milionu korun. Řízení trvalo od 7. listopadu 2017 do 1. února 2018 a své žádosti podalo celkem dvacet tři středních škol.

Nejlepší projekt předložila Schola Humanitas z Litvínova, která získala půl milionu korun na pořízení nového laboratorního zařízení.

Grantový program tvoří jeden ze tří pilířů Nadace Unipetrol. „Přihlášené školy měly zájem především o pořízení nového laboratorního zařízení, organizování speciálních chemických seminářů, ale také o profesní rozvoj svých chemikářů,“ shrnuje Tomáš Herink, člen Správní rady Nadace Unipetrol. Dalšími dvěma podporovanými oblasti jsou vědecké projekty a stipendia pro středoškolské a vysokoškolské studenty, mezi které nadace na podzim minulého roku rozdělila 1 500 000 Kč.

„O grant se přihlásilo celkem dvacet tři středních škol. Porota v dvoukolovém řízení vybrala a doporučila správní radě nadace dvanáct nejzajímavějších a nejkomplexnějších projektů. Důležitým kritériem bylo aktivní zapojení studentů,“ vysvětluje Julie Růžičková, ředitelka Nadace Unipetrol, a dodává: „Příjemně nás překvapila nápaditost a kvalita zpracování přihlášených projektů.“

„Naše škola za obdržené finance nakoupí chromatograf do chemické laboratoře. Žáci ho budou využívat k měření a výzkumům a s výsledky se budou účastnit soutěží a konferencí. Přístroj nám umožní zvyšovat chemickou odbornost žáků a systematicky pracovat s nadanými žáky,“ upřesňuje Ladislav Turbák, ředitel Scholy humanitas z Litvínova, a dodává: „Předpokládáme, že se do projektu zapojí asi stovka našich studentů ročně.“

Po slavnostním předání grantových ocenění následovala individuální jednání zástupců Nadace Unipetrol a zástupců obdarovaných škol s cílem naplánovat další kroky vzájemné spolupráce a zajistit průběžnou informovanost v rámci realizace daných projektů. „Předáním finanční částky naše spolupráce s obdarovanými studenty i školami teprve začíná. Se všemi zůstáváme v osobním kontaktu, sledujeme a konzultujeme průběh jejich projektů,“ dodává Julie Růžičková.

Nadace Unipetrol byla založena v roce 2017. V říjnu toho roku rozdělila v rámci stipendijního programu první stipendia mezi 22 středoškolských a 18 vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů v celkové hodnotě 1,5 milionu Kč. Druhý ročník stipendijního programu bude vyhlášený letos v dubnu. Začátkem roku 2018 nadace spustila grantový program, zaměřený na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních škol, v jehož rámci rozdělila 2,7 milionů Kč dvanácti středních školám z celé republiky. Ve své třetím pilíři, věnovanému vědeckým projektům, nadace podpořila projekt Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC). Jedná se o mezinárodní projekt zaměřený na studenty ve věku 15 až 19 let se zájmem o techniku. Úkolem studentských týmů je sestrojit model elektromobilu poháněného palivovým článkem. Nadace Unipetrol podporuje tři studentské týmy z Vysoké školy Báňské – Technické univerzity v Ostravě ze střední školy Schola Humanitas v Litvínově a ze Střední odborné školy a učiliště Neratovice, které se se svým vlastnoručně sestrojeným vodíkovým autíčkem zúčastní národního finále ve formě vytrvalostního závodu konaného 14. a 15. dubna v Praze.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru