PRÁVĚ TEĎ: Do velkolomu Bílina pronikly desítky lidí! Aktivisté porušili legální trasu
Policisté zadrželi desítky lidí, kteří se pokusili proniknout do lomu Bílina. Foto: Limity jsme my
Litvínov

Braňany – Aktivisté z hnutí Limity jsme my podnikli při sobotním plánovaném pochodu po hraně lomu Bílina akci, která si vyžádala zásah policie. Část lidí se odklonila od hlášené trasy a zamířila směrem do nitra uhelného lomu.

Pětistovka lidí rozdělená do čtyř skupinek, takzvaných prstů, prošla nahlášenou trasou z Klimakempu přes území bývalých Libkovic, poslední obce zbourané kvůli těžbě uhlí v České republice, až k hraně dolu Bílina (píšeme zde). „Fialový a zlatý prst čítající přibližně čtyři sta lidí se poté oddělili z legálně nahlášené trasy a zamířili směrem do nitra lomu. Část lidí při pochodu do lomu zastavila policie, velká skupina obsadila uhelný překladač, ze kterého se uhlí překlápí na dopravníkové pásy. Menší část poté zamířila směrem k rypadlům,“ informovali z místa aktivisté před 11. hodinou. Policisté podle nynějších informací zadrželi desítky lidí.

Skupina šestnácti lidí v noci opustila kemp a během ranního rozbřesku vylezla na jedno z rypadel, které těží zeminu v dole Bílina (píšeme zde). Pomocí blokovacích pomůcek se připoutali k rypadlu a hodlají na místě vydržet co nejdéle. Severočeské doly slovy mluvčího kvůli bezpečnosti přerušily těžbu.

3006klimaprunik2

Foto: Limity jsme my

Jak vypadá situace v poledne? „Několik desítek lidí je stále v nitru lomu, tři desítky z nich blokují překladač, dvě desítky jsou přímo na vrcholu rypadla a další dvě desítky jsou na dně dolu,“ uvádějí k akci sympatizanti hnutí Limity jsme my.

„Změna klimatu začíná tady. Uhlí vytěžené a spálené v Mosteckém uhelném regionu přispívá k celosvětovým škodám způsobeným změnami klimatu. Zatímco uhlobaroni vydělávají miliony korun, změny klimatu dopadají na ty nejzranitelnější z nás, zejména ze zemí globálního Jihu. Chceme co nejrychlejší konec provozu zbytečných uhelných elektráren, jako jsou Počerady nebo Chvaletice, a dolů. Chceme rychlý přechod na čistou energii a spravedlivou společnost,“ informovala členka hnutí Limity jsme my Marika Volfová ve zprávě zaslané okolo jedenácté hodiny.

3006klimaprunik3

Foto: Limity jsme my

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru