Co bude teď se skládkou? Požárem na Celiu se bude zabývat Bezpečnostní rada Ústeckého kraje
V době požáru na skládku mířila další auta s odpadem. Foto: čtenář
Litvínov

Litvínov - Požár na skládce Celio ze středy 19. září řešil také Ústecký kraj. Na místě v době požáru byl člen Bezpečnostní rady Ústeckého kraje náměstek hejtmana Martin Klika a průběh události konzultoval s Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje i zástupci společnosti Celio.

„Ústecký kraj nabízel mým prostřednictvím součinnost městu Litvínovu. Město na nabídku pomoci od kraje, především monitoringu zplodin a spadu nebezpečných látek v ovzduší, zareagovalo až po několika hodinách požáru, kvůli kterému byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu,“ uvedl Martin Klika.

Příčinami požáru a jeho důsledky se bude Bezpečnostní rada Ústeckého kraje zabývat na nejbližším jednání.

Hasiči nyní dál likvidují požár v hale s drtičkou odpadů. Dorazit jim má těžká technika odolná vůči žáru a mechanickému poškození, kterou mohou i na dálku řídit a z haly vyvézt k dohašení hořící odpad. Hala má totiž narušenou konstrukci a hrozí její zřícení. Hasiči nemohou dovnitř.

Litvínov nechává měřit ovzduší

Hasičský záchranný sbor podle informací města Litvínova nezjistil při svém měření zvýšené koncentrace nebezpečných látek. Nutno ale podotknout, že hasiči nejsou akreditovanou měřicí laboratoří a jejich prostředky jsou omezené a specializované na jiné činnosti. Své měření si proto objednalo přímo město Litvínov. „Bude probíhat týden na třech místech – v Louce, Horním Jiřetíně a Litvínově,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí na litvínovské radnici Jaroslav Porteš.

Starostka Litvínova, na jehož území Celio leží, uvedla, že možnosti radnice, jak podobným událostem zamezit, jsou z hlediska zákona omezené. „Skládku velmi pozorně sledujeme. Opakovaně jsme jednali s Celiem, hasičským záchranným sborem, policií. Na skládce nás ujišťovali, jaká zavedou opatření, aby nedocházelo k požárům,“ říká starostka Kamila Bláhová.

Pokud budou výsledky měření, které si město zadalo, pozitivní, může se město připojit ke stížnostem, případně žalobám.

Možnost, že by byla skládka uzavřena, je ale téměř nereálná. Povolení k jejímu provozování je vydané na několik let krajem dopředu, integrované povolení by se mohlo například zpřísnit. I při budoucím uzavření ale přijde na řadu otázka, kam odpad z okolních měst a obcí vozit. Plánovaná spalovna v Komořanech je zatím stále jen na papíře.

„Jsme z toho také frustrovaní,“ poznamenala k neustálým požárům na skládce Kamila Bláhová.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru