Na horách už leží sníh, ale... Teploty polezou strmě nahoru
Do Krušných hor v neděli vyjely první sypače. Foto: e-deniky.cz
Most

Mostecko - Sváteční 28. říjen byl na Mostecku dosti chladný. Ve vyšších partiích Krušných hor prakticky po celý den mrzlo (a sněžilo), přičemž ani dole v Mostě rtuť teploměru nepřekročila hranici 6 °C.

Avšak tato hodnota byla dosažena již v noci, v průběhu odpoledne se teploty zdržovaly v těsném okruhu velmi skromných 3 °C (kupříkladu v 15 hodin pouhých 3,4 °C). Ke chladu přispěly i srážky, v součtu se jednalo o nějakých 10 mm (sousední Žatec obdržel 17 mm srážek, čímž se stal druhým srážkami nejnabytějším koutem Ústeckého kraje). Leckoho potěší, že chladné počasí poleví. Naopak se ke slovu dostane cílevědomý jižní expres.

V pondělí 29. října se nad severní Itálii nasune další tlaková níže, extrémní srážkové úhrny v Alpách tak budou ještě extrémnější. Protože však tato níže bude pokračovat do vzdušného prostoru Lucemburska, Belgie a Nizozemska, po její přední straně začne do České republiky poměrně kvapně přitékat teplý vzduch mající kořeny v západním Středozemí. Na jihu a jihovýchodě Moravy se proto mohou těšit na 14 až 18 °C, u nás na severozápadě Čech však takovéto teplo nebude, a to kvůli přemíře oblačnosti. Srážky již ale nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty konkrétně pobudou mezi 5 až 9 °C, ale nejtepleji bude v pozdních večerních hodinách (kdy už se prosadí jižní proudění), kdy bychom se mohli dočkat až plus minus 13 °C. Ano, slyšíte dobře.

Z toho vyplývá, že noc na úterý 30. října rozhodně nezmrazí – od půlnoci do rána teploty mezi 10 až 14 °C, v 1 000 m n. m. prakticky to samé. Po východu slunce se přechodně vyčasí na jasno až skoro jasno, takže slunečních paprsků dosyta, bohužel později od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo. Pravděpodobnost výskytu srážkové aktivity zhruba 20 %. Nejvyšší odpolední teploty mezi 11 až 15 °C, v 1 000 m n. m. kolem 7 až 9 °C.

Ve středu 31. října zesne druhá třetina meteorologického podzimu, ostatně jako každý rok. Poněvadž bude pokračovat teplé jižní proudění, příliš chladná rozlučka to nebude. Nejvyšší odpolední teploty mezi 10 až 14 °C, v 1 000 m n. m. kolem 6 až 8 °C, ráno v minimu okolo 1 až 5 °C. Přestože troška oblaků nepřekvapí, povětšinou bude dominovat modrá barva s přídavkem zlatavého třpytu. Suma sumárum příjemný podzimní den.

Ve čtvrtek 1. listopadu zcela logicky odstartuje poslední třetina letošního počasového podzimu. A protože severozápadní, severní či dokonce severovýchodní vítr doopravdy nehrozí... Sečteno a podtrženo, nejvyšší odpolední teploty mezi 10 až 14 °C, v 1 000 m n. m. kolem 7 až 9 °C, ráno v minimu okolo 3 až 7 °C, na horách až nějakých 10 °C (teplejší vzduch je lehčí než chladnější, proto v zimách při nástupu teplého proudění ráda přichází inverze, neb nahoře se oteplí mnohem rychleji než dole – vždyť to znáte, nejste z Marsu). Oblaků dosyta, ale nejspíše jen těch vysokých neboli nevodonosných.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru