Most má nový pomník, připomíná boje o připojení Mostu k Československu
Odhalení pomníku. Foto: Mostecké listy
Most

Most - Na paměť stého výročí bojů o připojení města Mostu k Československu byl v parku u oblastního muzea odhalen pomník. Při té příležitosti byla pokřtěna kniha 1918 – boj o Most a Louku autora Miloslava Hrabáka. Informují o tom Mostecké listy.

Pons, Brüx, Most názvy jednoho města ve třech jazycích jako symbol historických událostí tohoto města na severozápadě Čech. Tady se před sto lety odehrála polozapomenutá událost, kterou dnes nazýváme bitvou o Most. V reakci na vyhlášení samostatnosti Československé republiky byla 29. října 1918 ve Vídni založena provincie Deutschböhmen jako jedna ze zemí budoucí republiky Německé Rakousko. Území provincie zahrnovalo rozsáhlou oblast západních a severních Čech. Československá republika existenci provincie neuznávala a do oblasti povolala armádu. Ve dnech 27. a 28. listopadu 1918 došlo v Mostě k ozbrojenému střetnutí, na jehož konci bylo ke třem desítkám mrtvých a raněných, zejména mezi civilním obyvatelstvem.

Jako připomínka této události i obětí na obou stranách konfliktu byl v Mostě odhalen nový pomník, který tvoří přes sebe vrstvené názvy města ve třech jazycích. Svrchu je to Most, pod ním německý Brüx a zcela vespod latinsky psaný Pons. Odráží tak historický vývoj pojmenování města a tím i hlavní předěly v jeho historii. Celková kompozice díla tak nabízí zřejmý symbolický výklad. Autory reliéfu, který je vyroben z povětrnostně odolné oceli, jsou Robert Vlasák a Jan Krtička.

Pro umístění díla byl vybrán Pivovarský parčík nacházející se vedle Oblastního muzea v Mostě, který kdysi patřil mezi hojně navštěvované parky. Místní jej znali též pod názvem Resslovy sady či Sady Karolíny Světlé. Historie parčíku sahala až do středověku. Po 2. světové válce bylo do parčíku umístěno pískovcové sousoší zobrazující dva rudoarmějce a hornickou rodinu, to bylo koncem 70.let přestěhováno k nedalekému Státnímu oblastnímu archivu. Park pak postupně chátral. V souvislosti se stým výročím vzniku Československa Rada města Mostu rozhodla o obnově parku a jeho zhodnocení prostřednictvím umístění památníku bitvy o Most.

(sed)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru