Přichází velká změna: Navzdory čtvrteční sněhové nadílce se citelně oteplí
Čtvrteční sněžení přineslo tento pohled na městečko Meziboří. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Počasí na Mostecku ve čtvrtek v noci a ráno patřilo okluzní frontě, která dorazila z Německa. Celkem přinesla 5 mm srážek. Neuškodí dodat, že se jednalo o druhý nejvyšší srážkový úhrn v rámci celé České republiky.

Kdyby pršelo, ani by to nestálo za řeč. Jenže ono sněžilo. Nížinatého Litvínova a Mostu nevyjímaje. Tam byly teploty zlehka nad bodem mrazu, sníh se proto začal hromadit až po nějaké době. A jelikož byl mokrý, přilepil se ke všemu, k čemu mohl. Možná trochu škoda, že čtvrtek nebyl Štědrým dnem, protože se oteplí. Citelně.

V pátek 21. prosince bude po většinu dne oblačno až zataženo s tím, že mezi 11. až 17. hodinou (plus minus) sprchne, a to, bohužel, ve všech nadmořských výškách. V průběhu pozdních večerních hodin se na chvíli vyčasí na jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 4 °C, ráno v minimu kolem 0 °C.

V sobotu 22. prosince se k nelibosti mnohých plně projeví západní oceánské proudění, za nímž bude stát pole nižšího tlaku táhnoucí se od Skotska přes Dánsko až po Pobaltí. Vzduch z Atlantického oceánu je vlhký, proto se zadaří oblačnosti – oblačno až zataženo od nevidim do nevidim. Srážky v podobě dešťových přeháněk, zejména v Krušných horách, se bezesporu objeví. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C, ráno v minimu kolem 3 až 6 °C.

Neděle 23. prosince, která zapálí zbývající svíčku na adventním věnci, žádnou změnu v charakteru počasí nepřinese. Vlastně napíše úplně stejný meteorologický příběh jako sobota. Tudíž znovu nadvláda oblačnosti, k tomu nějaké ty dešťové přeháňky, zkrátka typické (před)vánoční počasí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem 2 až 5 °C.

Jak bude o Vánocích, ptáte se? Nejspíše takto:

  • Štědrý den: V noci déšť, který se na horách začne měnit ve sněžení. Později beze srážek. V maximu okolo 2 až 5 °C, v minimu kolem 0 až 3 °C.
  • Boží hod vánoční: Oblaků dosyta, srážek ani do polosyta. V maximu okolo 1 až 4 °C, v minimu kolem -2 až 1 °C.
  • Štěpán: V podstatě to samé co na Boží hod vánoční.

Sečteno a podtrženo: Nížiny o bílé Vánoce přijdou, nahoře na horách by se ale sníh, byť dosti poznamenaný oteplením a dešťovými kapkami, Vánoc dožít mohl.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru