Výbuch metanu v uhelném dole na Karvinsku už má pět obětí na životech. Plyn zabíjel horníky i na Mostecku
Zásah záchranářů u dolu na Karvinsku. Foto: ZZS MSK
Most

Karviná, Louka u Litvínova – Při výbuchu metanu v uhelném dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku zemřelo nejméně pět lidí, osm dalších se v noci ze čtvrtka na pátek dál pohřešovalo. Deset lidí bylo zraněno.

K důlnímu neštěstí došlo 20. prosince po 17. hodině. „Podle předběžných informací přišlo o život 5 horníků, 8 je stále pohřešováno a asi 10 bylo zraněno. Jednalo se především o polské horníky z dodavatelské firmy ALPEX,“ uvedl mluvčí firmy OKD Ivo Čelechovský.

Příčinou bylo zapálení metanu, který způsobil devastaci některých důlních pracovišť. „Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny a zahájeno vyfárání všech pracovních čet. Na místo se neprodleně dostavila i Hlavní báňská záchranná stanice, která provedla intenzivní prohlídku všech postižených míst,“ sdělil Ivo Čelechovský.

Zraněným na místě pomáhaly týmy Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. První informaci o důlním neštěstí přijala zdravotnická záchranná služba v půl sedmé večer a před devatenáctou hodinou vyjela na místo posádka rychlé zdravotnické pomoci k prvnímu nahlášenému zraněnému. V areálu dolu postupně zasahovaly tři týmy zdravotnické záchranky, včetně ostravského vrtulníku.

Záchranáři ošetřovali a do zdravotnických zařízení transportovali tři zraněné, ve všech případech přitom úzce spolupracovali s kolegy z Báňské záchranné služby, kteří pacientům poskytovali prvotní péči.

Pětapadesátiletý muž byl při explozi v dole otřesen, ale vyvázl bez větších vnějších poranění. Záchranáři jej transportovali na chirurgickou ambulanci nemocnice v Karviné.

Další dva pracovníci, jejichž totožnost posádky ZZS neznaly, utrpěli při události popáleniny. Jeden lehčího charakteru v oblasti horní končetiny a zranění hlavy. Do Fakultní nemocnice v Ostravě jej přepravila pozemní posádka ZZS MSK. Druhý z mužů byl v život ohrožujícím stavu, musel být zaintubován a převeden na přístrojem řízenou ventilaci. Do ostravské Fakultní nemocnice byl transportován vrtulníkem.

Příčina neštěstí bude předmětem dalšího vyšetřování. Vedení OKD vyjádřilo rodinám všech zesnulých horníků upřímnou soustrast.

Velké neštěstí na Mostecku

Pravděpodobná exploze metanu má na svědomí také velké důlní neštěstí na Mostecku z 3. září 1981. Tehdy nastal výbuch v hlubinném dole Pluto II v Louce u Litvínova. Zemřelo 65 lidí. Neštěstí si tehdy vyžádalo také 13 těžce a 15 lehce zraněných. Někteří horníci zemřeli po zasažení tlakovou vlnou, většinou se však udusili, neboť prostor byl plný zplodin z výbuchu a hořící uhelný prach odebíral kyslík. Tělo poslední oběti bylo vyproštěno až 11. prosince 1981.

Tragédie nebyla dodnes spolehlivě objasněna. Hovoří se nejčastěji o záparu uhlí a hromadění metanu, který nejspíš vybuchl.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru