Most byl o víkendu nejteplejším místem v Česku. Pondělní pokus o návrat zimy skončí nezdarem
Město Most. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Druhý víkend roku 2019 přinesl citelné oteplení, kvůli kterému sněhová pokrývka, jež se během pátečního dne utvořila v mosteckých nížinách, vydržela doslova jen několik hodin. Již v noci na sobotu Most naměřil až 5 °C, díky tomu byl nejteplejším místem v Česku.

A podobně tomu bylo také v závěru nedělního dne, kdy v 21 hodin stanice v Kopistech naměřila 7,9 °C. Jednalo se o druhou nejvyšší hodnotu v rámci České republiky, teplejší už byl jen Děčín spolu s Ústím nad Labem, kde se 21. hodina představila 8,2 °C. Nový týden sice začíná ochlazením, záhy však přijde s dalším oteplením.

V pondělí 14. ledna se k nám, zásluhou poměrně hluboké tlakové níže (až 970 hPa) nad severní a severovýchodní Evropou, dostává vzduch z polárních oblastí. Na hory se v důsledku toho vrací celodenní mráz a jediným produktem oblačnosti budou sněhové vločky. Ty se mohou objevit i v nížinách, nicméně jako obvykle při severozápadním větru většinu z nich uzmou Krušné hory. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 1 °C.

V úterý 15. ledna se naopak ke slovu dostane tlaková výše se středem nad Francií, jež proudění severozápadní (polární) změní na západní (ryze oceánské). Proto se ve smyslu hladiny 850 hPa (1 500 m n. m.) v závěru dne rtuť teploměru vyšplhá na 0 až 1 °C – o 24 hodin dříve přitom klesne až k -9 °C. Oblaků stejně jako v předchozích dnech dosyta a co se srážek týče, rovněž tentokrát budou nejčetnější v krušnohorské části Mostecka, takže v Krušných horách. Tam budou až do oběda všude sněhové, později se od Meziboří začnou měnit na smíšené až dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 3 °C, k večeru až 5 °C, ráno v minimu kolem -3 až 0 °C.

Středa 16. ledna se srážkami pošetří, což je z pohledu hor dobře, neb lyžařské areály dešťové kapky nerady. Od rána až do večera nicméně bude oblačno až zataženo, pouze na chvilku až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C, ráno v minimu kolem 0 až 3 °C.

Ve čtvrtek to přes den taktéž vypadá na 3 až 6 °C, ráno by mělo nabídnout minima kolem -1 až 2 °C. Srážek nejspíše pramálo, především nahoře na horách přesto nepřekvapí sněhové přeháňky. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru