Inspektoři našli v mosteckém Lidlu falšovaný kabanos. Nebylo v něm skoro žádné hovězí
Foto: SZPI
Most

Most - Potravinářská inspekce zjistila klamavě označený polský kabanos s „hovězím“ masem. Inspektoři potravinu odebrali v provozovně Lidl Česká republika v mostecké Velebudické ulici.

Výrobce na obalu potraviny mimo jiné uvedl, že 100 grabů výrobku bylo vyrobeno ze 158 g masa (z toho 150 g vepřové maso a 8 g hovězí maso). "Laboratorní rozbor ale prokázal, že výrobek neobsahuje hovězí maso v množství vyšším než 1%. Informace na obalu tak klamala spotřebitel ohledně skutečného složení potraviny, kontrolovaná osoba se tím dopustila porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U sušených (trvanlivých a fermentovaných) masných výrobků se na obalu uvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku.

Nekoupili jste také falšované kabanosy? Můžete si to zkontrolovat. Zde jsou detailní informace výrobku:  „PIKOK KABANOSY“, trvanlivý - uzený výrobek, hmotnost: 175 g, šarže: L0197/F140/05293; DMT: 12.02.2019, výrobce: TARCZYŇSKI S.A., Uježdziec Maly 80, 55-100 Trzebnica, Polsko.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru