Předseda vlády Andrej Babiš přijel do Mostu jen na návštěvu, říká po setkání s ním primátor Mostu Jan Paparega
Primátor Mostu Jan Paparega (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Most

Most - Mostecký primátor Jan Paparega neskrývá své rozladění, že z navrhovaných patnácti opatření boje proti chudobě nebylo dosud nic realizováno. Svůj postoj dal jednoznačně najevo i premiérovi Babišovi, který v úterý 9. dubna navštívil město Most.

Původně se mělo v Mostě s premiérem a dalšími zainteresovanými stranami jednat o tématech, která tíží nejen toto město. Na program se měla dostat problematika takzvaných 15 opatření boje s chudobou, příprava legislativních změn k dávkám na bydlení a problematika jezer Most a Milada. „Z původní pozvánky, z níž vyplynula tato témata, jsem měl radost já i moje náměstkyně Markéta Stará, protože už dlouho tlačíme na vládu, aby ta svými kroky pomohla zakročit proti obchodníkům s chudobou a vytvořila podmínky pro boj na lokální úrovni,“ říká primátor Paparega. „Nakonec ovšem debata o tolik diskutovaných a pro Most potřebných opatřeních neuskutečnila, protože premiér den před svou návštěvou změnil celý program i okruh témat,“ dodal Paparega.

Premiér Babiš s doprovodem zavítal nejprve do Střediska volného času, kde se za přítomnosti náměstkyně primátora Markéty Staré a ředitelek některých mateřských a základních škol diskutovalo o dětských skupinách a předškolním vzdělávání. Okrajově se také debatovalo o programu Výstavba, který má v gesci Ministerstvo pro místní rozvoj, proto spolu s premiérem do Mostu zavítala i ministryně Klára Dostálová. O programu Výstavba, který je určen především k podpoře výstavby nových bytů, ale už jednal primátor Paparega s ministryní Dostálovou při pracovním setkání na ministerstvu 19. března letošního roku. Při osobním jednání s ministryní se dohodli, že poté, co připravovaný normativní text programu Výstavba projde legislativním výborem vlády, mu bude zaslán k připomínkování.

„Nepotřebujeme peníze na výstavbu nových bytů, ale potřebujeme čerpat finanční prostředky z tohoto programu na jejich výkupy. To by nám umožnilo získat část bytového fondu zpět do vlastnictví města, a tím i možnost ovlivnit, kdo budou nájemníci,“ zopakoval primátor Paparega i nyní při setkání s premiérem, s nímž se setkal na ulici J. Seiferta nedaleko vyloučené lokality Stovky. Nicméně město je připraveno provést výkupy i za vlastní peníze a to prostřednictvím městské společnosti Mostecká bytová. Už v předchozím období město vykoupilo nedaleko této lokality tři bytové domy, jeden totálně zdevastovaný nechalo zbourat a další dva jsou určené k rekonstrukci, čímž se navýší bytový fond města.

Vzhledem k tomu, že premiérova návštěva poté pokračovala krátkou pěší procházkou kolem bloku 35, kde byla vloni zahájena rekonstrukce a kde vznikne 24 bytových jednotek, ulicí Táboritů, kde vzniká Domov Alzheimer, k 7. základní škole, kde po krátkém tiskovém brífinku návštěva skončila, nedostalo se ani na další téma, které chtěl primátor s premiérem původně projednat a kterým bylo jezera Most a jeho budoucí využití a správa. „Přitom je to téma, které je pro nás také důležité,“ říká primátor Paparega. Původně se totiž počítalo s tím, že pozemky v okolí jezera získá město od státu takříkajíc za korunu. Nicméně legislativa Evropské unie vše zkomplikovala a bezúplatný převod na město nejspíš nebude možný.

Jako nepravděpodobná se jeví i forma úplatného převodu, který je odhadován zhruba na 100 milionů korun. K tomu je navíc třeba připočíst náklady na údržbu pozemků, které představují 15 milionů korun ročně. I o tom chtěl primátor s premiérem jednat, na debatu na toto téma bohužel také nedošlo.

„Jsme s kolegy velmi zklamáni liknavým přístupem pana premiéra k přípravě 15 opatření, která mohou utnout obchod s chudobou, a ušetřit tak finanční prostředky státu, které by bylo možné použít na smysluplnější záležitosti. Na jednání u kulatého stolu v září loňského roku, kde byl pan premiér přítomen, přislíbil, že naše požadavky vyslyší a opatření budou připravena. Od této doby uplynulo více jak půl roku a neděje se zatím nic. Chci i tak věřit, že se ze strany pana premiéra nejednalo jen o prázdné proklamace, ale že se skutečně uvedou některá námi požadovaná opatření do praxe. Spolu s kolegy budeme i nadále usilovat o to, abychom dosáhli na možnost regulovat boj s chudobou, a tedy i s nepřizpůsobivými občany z pozice samosprávy,“ shrnul primátor Paparega.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru