Aktivisté žádali uzavření elektrárny v Počeradech. Snižování emisí CO2 je i naším cílem, reagoval ČEZ
Protestní akce před sídlem ČEZ. Foto: Limity jsme my
Most

Praha - Přibližně desítka lidí z hnutí Limity jsme my v pondělí ráno zablokovala vstup do sídla skupiny ČEZ v pražské Michli. Žádali uzavření uhelné elektrárny Počerady.

Vstup do sídla ČEZu ochránci a ochránkyně klimatu zablokovali pomocí rozměrné makety planety Země. Ta prostřednictvím transparentu říkala: “Zachraňte mě, zastavte uhlí - #StopPočerady.”

Nešlo o nijak masivní protest, který se neprojevil na chodu společnosti. „Bereme to jako klidnou akci, která připomíná aktivitu Limity jsme my. Blokují jen jeden z vchodů, nijak to tedy neomezuje práci,“ uvedla energetická společnost.

Podle hnutí Limity jsme my je hnědouhelná elektrárna Počerady, ležící na rozhraní Mostecka a Lounska, z hlediska emisí oxidu uhličitého i toxických látek nejšpinavější elektrárnou v České republice. „Právě emisemi skleníkových plynů výraznou měrou přispívá k zhoršování projevů změn klimatu, které se v současnosti u nás projevují také devastujícím suchem,“ sdělil Josef Patočka, mluvčí akce hnutí Limity jsme my.

Hnutí v tiskové zprávě ještě zmínilo, že podle vědců je nutno už do roku 2030 snížit emise bezmála o polovinu, proto by se mělo skončit se spalováním uhlí nejpozději během nejbližších deseti let.

„Snižování emisí CO2 je i naším cílem, do roku 2050 máme záměr být uhlíkově neutrální. Představa aktivistů se liší jen v čase,“ reagoval ČEZ.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru