Fara v Mariánských Radčicích stojí již tři sta let. To je důvod k pořádné oslavě! Koná se tuto sobotu
Poutní areál v Mariánských Radčicích.
Most

Marináské Radčice - Obec Mariánské Radčice na Litvínovsku má pevně zakotvenou tradici známého poutního místa již od 13. století. Farnost, tak jak ji známe v dnešní podobě, byla postavena v roce 1718.

Poutním místem se Radčice staly v době po zničení oseckého kláštera vojsky německého císaře Rudolfa Habsburského v roce 1278. Do Radčic tehdy putovali věřící k obrazu Panny Marie Bolestné pod Křížem. Později zde byl postaven i menší kostel. K rozkvětu tohoto místa však došlo až na přelomu 17. a 18. století. V roce 1698 zde byl položen základní kámen k novému kostelu, jehož stavba včetně ambitů byla dokončena roku 1718. Stavba byla vedena architekty Octaviem Broggiem a Janem Baptistou Matheyem.

V letošním roce proběhnou na tomto známém místě poutníků, jejichž cestu přetnulo období od odsunu Němců a zrušení kláštera v Oseku po roce 1945 a období normalizace a socialistu, až do roku 1989. Obrat k lepšímu byl zaznamenán a ž po sametové revoluci, kdy se po roce 1989 do Oseka vrátil řád cisterciáků, v jejichž majetku byla i farnost Panny Marie Bolestné v Radčicích.

Farnost v Mariánských Radčicích, tak jak ji známe v dnešní podobě má tedy za sebou již třistaletou historii. To je důvod k oslavě, na kterou je srdečně zvána Obcí Mariánské Radčice a také Farností Panny Marie Bolestné celá veřejnost v sobotu 4. května.

Program oslav

Oslavy budou zahájeny Mší svatou za účasti biskupa v místním kostele v 10 hodin. V kostele také budete moci vyslechnou koncert barokní hudby, Růžencové sonáty od H. I. F. Bibera, která začne v 13 hodin. Slavnost bude probíhat i v zahradě farnosti, kde se můžete těšit například na zpěv Pavlíny Senič od 14.15 hodin, od 15.30 zahraje tramp-folkové duo Stráníci a na závěr slavnosti vystoupí kapela Rosťa Pechoušek Band.

Čekají vás i komentované prohlídky farních a kostelních prostor, živé sochy, soutěže s cenami pro děti a chybět nebudou ani stánky s občerstvením a speciálním pivem, které bylo jen pro tuto příležitost uvařeno pivovaverm Ossegg.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru