OBRAZEM: Do boje o blok 5 se již zapojily stovky lidí z okolí
Blok pět a jeden z prázdných bytů. Takhle dopadl.
Most

Most - Rozzlobení obyvatelé části města Mostu se ozvali proti záměru soukromé firmy využít zdevastovaný a téměř vybydlený blok 5 jako ubytovnu. O tento dům z jinak poklidné čtvrti přitom marně bojují již několik let.

„Ať už se naplní záměr ubytovny pro sociálně slabé a zahraniční dělníky, nebo firma pronajme za podobným účelem objekt po jednotlivých bytech, jsou rizika stejná. Tyto naše obavy jsou naprosto důvodné, protože známe situaci kolem stávající ubytovny Domino v ulici Budovatelů, kterou dosud provozoval stejný majitel,“ uvádí petice, pod níž se podepsaly již stovky lidí z okolní čtvrti. A další podpisy každý den přibývají. Podporu na sociální síti vyjadřují i lidé z jiných částí města.

„Jsme si vědomi, že to není problém jen naší čtvrti a podobné „ubytovny“ jsou i jinde, to ale přeci není argumentem proto, abychom mlčeli. Zvlášť pokud mluvíme o objektu přímo proti základní škole. Víme, že majitel již nyní nabízí smlouvy lidem z ubytovny Domino za 5 500 Kč měsíčně a již nyní se v několika bytech střídají zahraniční dělníci. A to i přes desolátní stav objektu. Celkový počet nájemníků má ale významně vzrůst. Který rodič by z takové situace přímo u školy neměl obavu, nemluvě o dopadu na celou lokalitu,“ říká Gabriela Nekolová, která je pověřena jednáním za Petiční výbor a současně zastupuje rodiče ve školní radě místní základní školy. „Nejde o útok na lidi v tísni nebo cizince, ale je přeci potvrzeno, že když se koncentruje větší počet těchto nájemníků v jednom místě, přináší to mnoho problémů a těm chceme předejít,“ dodává Nekolová.

A právě na to petice poukazuje, připomíná také celkově špatný stav objektu a žádá o zásah města a orgánů státní správy. Noví nájemníci by se přitom měli stěhovat již 1. června.

2705petka2

Obsazeno je aktuálně asi 10 bytů z 45. Přibližně ve třech bydlí stejní lidé již roky. Nechtějí odejít, nebo nemají kam. V ostatních bytech jsou lidé v nouzi nebo cizinci.

Boj o blok 5 ale neprobíhá poprvé. V roce 1998 město dům s 45 byty a dalšími nebytovými prostory prodalo soukromé firmě. V říjnu 2013 nájemníci a lidé z okolí po letech sporů se správci objektu žádali peticí o odkup zpět do vlastnictví města pro celkově špatný stav. "Měli jsme připravené sdružení vlastníků, které dům chtělo koupit, ale magistrát dal přednost soukromé nabídce. Kdyby tenkrát dali přednost nám, dnešní problémy se nemusely vůbec řešit. A dům by vypadal stejně jako ty okolní. Dokonce věřím, že by byl opravený jako první v celém okolí, protože tehdy tu byli dobří nájemníci, samí starousedlíci," komentovala tehdejší iniciátorka paní Peřinová, která v domě, jako jedna z mála, dodnes bydlí a opakovaně apelovala na všechny dotčené úřady, aby situaci řešily.

Již tehdy lidé poukazovali na riziko vzniku ubytovny. Radnice však odkup odmítla. Přesto, že v září roku 2013 jeden z vlastníků nabídnul třetinu domu k prodeji.

Obyvatelé byli v roce 2012 odpojeni od tepla a teplé vody, takto situace trvá dodnes a často nejde ani elektřina. Starousedlíci zůstali už jen asi ve třech bytech.

V únoru 2015, když město schválilo odkup tří domů v Seifertově ulici, vyzvali obyvatelé radnici k odkupu i tohoto domu. Podle vyjádření primátora to však nebylo možné z důvodu složitých vlastnických vztahů a neochoty vlastníků objekt prodat.
Primátor města Jan Paparega již reagoval i na současnou situaci: ,,Město Most má zájem získat tento v minulosti nešťastně zprivatizovaný bytový dům do vlastnictví. Máme zájem tuto situaci řešit, není nám lhostejný osud uvedeného domu. Věříme, že společně najdeme správné východisko vzniklé situace.”

Lidé z okolí bloku 5 doufají, že tentokrát opravdu ke změně dojde, svou petici předají městu tento týden.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru