Po nenápadném přechodu studené fronty se tropy jen tak nevrátí
Město Most, léto 2019. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - V sobotu 32 °C, v neděli 37 °C, v pondělí 34 °C. Přelom června a července byl na Mostecku vskutku horký, ostatně jako v mnoha dalších zemích Evropy. Pátkem tropické, možná lépe řečeno supertropické počasí skončilo.

Přestože to na severozápadě Čech tak nevypadalo, přes střední Evropu během pátečního odpoledne postupovala studená fronta, která na řadu míst přinesla intenzivní bouřky doprovázené lijáky, kroupami a prudkými nárazy větru. Mostecko, jak už tomu poslední dobou bývá zvykem, se opět nedočkalo ani kapky. Nuže ochlazení se ani jemu nevyhne.

V úterý 2. července se nad Atlantickým ostrovem a Britskými ostrovy usadí oblasti vyššího tlaku vzduchu, naproti tomu nad zeměmi severní a severovýchodní Evropy se bude udržovat oblast nižšího tlaku vzduchu. Mezi těmito tlakovými útvary k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu, a tak se tropy stanou minulostí. Neplatí to však o slunečních paprscích, těch bude nadále dosyta. Jinými slovy nastal ten správný čas na příjemné letní počasí. Úterní den se ponese v duchu slunečné oblohy, po většinu dne bude jasno až skoro jasno, pouze přechodně až polojasno. Beze srážek, jak jinak. Nejvyšší odpolední teploty okolo letních 23 až 27 °C.

Ve středu 3. července beze změny. Tedy nad Irskem a Velkou Británií tlaková výše, naopak nad Skandinávií, Pobaltím a Ruskem tlaková níže, takže pokračující advekce příjemna od severozápadu. I středa bude zalitá sluncem, prakticky celý den lze očekávat jasno až skoro jasno, spíše to první. Nejvyšší odpolední teploty okolo 34 až 38 °C – v Chorvatsku, na Mostecku okolo 21 až 25 °C. Ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

Ve čtvrtek 4. července se anticyklóna se středem nad jedinými anglicky hovořícími evropskými zeměmi rozšíří až nad Českou republiku, a proto nehrozí, že by zapršelo. Čili stejně jako ve dnech předešlých jasno od nevidim do nevidim. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C. Brrr.

Předběžný výhled na víkend:

  • 5. červenec: Polojasno až oblačno, přes den 23 až 27 °C, ráno 12 až 8 °C
  • 6. červenec: Slunečno, beze srážek, přes den 23 až 27 °C, ráno 13 až 9 °C
  • 7. červenec: Slunečno, beze srážek, přes den 22 až 26 °C, ráno 10 až 6 °C
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru