V Mostě je 28 tisíc osobních aut. Víte, kolik je pro ně parkovacích míst?
Jedno z mosteckých parkovišť. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Osmadvacet tisíc osobních automobilů bylo registrováno k začátku letošního roku na území města Mostu. Vyplývá to z koncepce dopravy v klidu, kterou měli na stole mostečtí radní. Ve městě sice není zásadní problém s parkováním jako v jiných městech podobné velikosti, přesto koncepce navrhuje několik zlepšení.

Na území města je 28 tisíc parkovacích míst, z toho je placených a volných pro veřejnost zhruba 24 tisíce míst. Ačkoli město v posledních pěti letech zřídilo zhruba 600 parkovacích míst, nárůst automobilů za stejné období činil více než 4 tisíce registrovaných osobních aut.

Koncepce dopravy v klidu navazuje na strategický dokument Plán udržitelné městské mobility měst Mostu a Litvínova.

V úvodní analytické části koncepce je provedeno hodnocení stavu parkovacích kapacit, příležitostí pro jejich navýšení a možnost uplatnění systémových opatření. Návrhová část nabízí k realizaci opatření proveditelná okamžitě nebo na základě dopravních studií či projektů, případně pomocí stavebních úprav a odstavných stání.



Prvotní a nejlevnější příležitostí je legalizace parkovacích míst, kterou jsou již užívána a odpovídají legislativě. Mezi systémová opatření, která koncepce navrhuje, patří například maximalizace potenciálních kapacit současných parkovišť, vytváření obratišť a výhyben ve slepých ulicích, vytváření lokalit jednosměrných ulic s částečným stáním na chodníku, pokračování ve vytváření zklidněných zón, rozšiřování systému časově omezeného stání u škol, zavedení systému časově omezeného stání u dlouhých bytových domů, jednání s vlastníky parkovišť u komerčních objektů s cílem využívat parkoviště pro večerní a noční stání rezidentů, otestování principu rezidentní parkovací zóny na jedné základní sídelní jednotce, případně realizovat zavedení rezidentních zpoplatněných zón.

Radní vzali návrh koncepce na vědomí, souhlasili s jejím veřejným projednáváním a schválili pořízení studií nástaveb parkovacích ploch ve vybraných částech města.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru