Dvě hospody v Mostě nezavřely a bylo v nich plno! Lidé také tvoří hloučky. Dodržujte nařízení o stavu nouze! vyzývá městská policie
Ilustrační foto: CC0
Most

V posledních dnech zaregistrovala městská policie několik porušení vládního nařízení o stavu nouze. Přitom jeho dodržování má ochránit mostecké občany a zejména zranitelné osoby, jako jsou senioři a dlouhodobě nemocní, od nekontrolovatelného šíření nákazy Covid 19. Takové osoby má většina z nás v rodině nebo mezi blízkými přáteli.

„Je to pro všechny nová situace a samozřejmě velmi omezující a velmi nepříjemná. Vládní nařízení ale mají smysl a chtěl bych mostecké občany i podnikatele vyzvat k jejich respektování. Ve dvou případech jsme v posledních dnech bohužel zjistili porušení nařízení uzavření provozovny restaurace, kde se nacházela větší skupina osob. Restaurace byly na základě výzvy strážníků okamžitě uzavřeny a události jsme oznámili správnímu orgánu. V těchto situacích nemohou provozovatelé restaurací v žádném případě počítat s řešením domluvou,“ upozornil Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Strážníci také od pondělí, 16. března, řešili několik případů porušení nařízení ve stavu nouze, kdy je zakázán volný pohyb osob s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších nezbytných cest. Povoleny jsou procházky v přírodě, ale ne shlukování osob a ani dětí na veřejném prostranství ve městě. Za dodržování vládního nařízení u dětí samozřejmě zodpovídá zákonný zástupce.

„Na veřejném prostranství si hrály děti s míčem, skupinu deseti dětí jsme vykazovali od večerky, další skupinku z hřiště, několik dospělých osob postávalo s pivem před občerstvením a nedodržovali nařízený odstup a tak dále. V těchto případech strážníci zatím domlouvali, ale v případě neuposlechnutí výzvy strážníků k odchodu domů, máme oporu v zákoně, aby přišly sankce. To samé v případě, že budeme někoho, včetně dětí, upozorňovat opakovaně,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Hrvol.

Šíření nemoci COVID-19 může být posuzováno jako trestný čin. Vzhledem k tomu, že dospělí a zejména děti nemusejí mít příznaky nemoci před jejím propuknutím, a přesto mohou koronavirus přenášet, neměli by se proto zdržovat ve skupinách na veřejném prostranství, kde mohou přijít do kontaktu s jinými osobami.

„Rozhodně to budeme hlídat, na to bych chtěl upozornit. Jsou to ale ojedinělé případy a vnímáme, že většina lidí z Mostu je rozumná a zodpovědná k ostatním, a nařízení dodržuje. Těmto lidem bych chtěl poděkovat. Dále bych chtěl občany Mostu požádat o nošení roušek nebo jiné provizorní ochrany nosu a úst na veřejném prostranství. Připomínám, že v MHD to bude od 17. března povinnost a budeme to hlídat. Důležité je také dodržování bezpečné vzdálenosti od jiných osob, a to i při jednání se strážníky. My je potřebujeme ve službě a nemohou být v karanténě nebo nemocní. Je to ohleduplné a musíme v současné době dělat všichni společně vše, co půjde. Nerespektovat nařízení v této situaci rozhodně není hrdinství, spíš naopak,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Vyhlášení nouzového stavu má výrazné dopady i v trestněprávní rovině. U některých trestných činů je možné použít přísnější trestní sazby. Týká se to zejména trestných činů šíření nakažlivé lidské nemoci, krádež, zpronevěra, podvod, lichva nebo šíření poplašné zprávy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru