Nádražní budova v Mostě se za 700 milionů stane reprezentativní dominantou města!
Nádraží v Mostě. Foto: archiv
Most

Most - Centrální komise Ministerstva dopravy odsouhlasila záměr projektu rekonstrukce mostecké výpravní budovy. Dala tak Správě železnic volnou cestu v dalším pokračování přípravy této stavební akce. Ta přinese vyšší kvalitu a reprezentativnost veřejného prostoru, snížení energetické náročnosti, zlepšení technického stavu budovy a v neposlední řadě zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících.

„Stavba bude i vzhledem k velikosti objektu rozdělena do čtyř etap. Důvodem tohoto členění je i návaznost na námi plánovanou rekonstrukci železniční stanice a přilehlého autobusového terminálu, které má zase pod taktovkou město,“ vysvětlil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Práce odstartují nultou etapou, která nepodléhá stavebnímu povolení. Jde o úpravy a údržbové práce v odjezdové hale. V současnosti se dokončuje projekt pro provedení stavby a vybírá se z několika návrhů vizualizací interiéru haly. Tato etapa by měla odstartovat letos v září.

Následovat budou práce již podléhající stavebnímu povolení. Jejich začátek je plánován na rok 2023. V rámci první etapy bude rekonstrukce pokračovat v odjezdové hale, kde dojde k úpravě schodiště a umístění nových eskalátorů. Významným zásahem do prostoru haly bude vytvoření samostatného přístupu k výtahu, který řeší bezbariérový přístup jak na 1. nástupiště, tak i do podchodu. Další bezbariérový přístup bude z nového parkoviště přímo na 1. nástupiště. Vznikne také nový mobiliář - lavičky, koše, informační tabule, apod.

Ve druhé etapě stavby dojde k úpravě výškové části budovy a příjezdové haly. Komerční prostory pro bufet, restauraci a další doplňkové služby a obchody budou předmětem rekonstrukce třetí etapy, což ve finále přinese rozšíření nabídky pro cestující. V poslední čtvrté etapě se pak stavebníci mimo jiné zaměří na výstavbu nového parkoviště a plochy pro cyklisty, na které vzniknou nové cyklostojany a cykloboxy umožňující nabíjení elektrokol. Předpokládané celkové investiční náklady jsou 685 mil. Kč.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru