GasNet investuje v Mostě do modernizace plynovodů přes 80 milionů korun
Pohled do kolektoru. Foto: GasNet
Most

Most - V letošním roce skupina GasNet opět pokračuje v rozsáhlých investicích ve městě Most. V průběhu rekonstrukce plynaři vymístí na území Mostu z podzemních kolektorů více než 9 kilometrů plynovodů. Hlavním důvodem je dlouhodobé zajištění spolehlivých dodávek plynu. Rekonstrukce bude probíhat v několika etapách a je plánována až do konce roku 2023.

Projektovou studii na optimalizaci plynovodní sítě schválilo město už v roce 2017 a od té doby probíhaly přípravy na náročnou rekonstrukci. „Pro nás jde o jednu z nejvýznamnějších investičních akcí v celém regionu a celkové náklady přesáhnou 80 milionů korun. Předmětem staveb je rekonstrukce technicky zastaralých plynovodů a přípojek a jejich vymístění z podzemních prostor, z takzvaných kolektorů,“ vysvětluje Jan Nový, technik ze společnosti GasNet.

Prioritou je bezpečnost a spolehlivost dodávek

Vlastní stavební práce na rekonstrukci plynovodů byly zahájeny v roce 2020 na sídlišti Liščí vrh. Zde byly už v loňském roce zprovozněny nové moderní plynovody a přípojky. Ještě do konce dubna bude v této části města demontováno více než 4,5 kilometrů plynovodů.

V průběhu letošního roku bude rekonstrukce probíhat v městské části Výsluní pokládkou nových plynovodů a v roce 2022 bude provedena demontáž dalších cca 4,8 kilometrů ocelového potrubí z kolektorů.
„Nové plynovody jsou z moderních plastových materiálů a velký význam pro zvýšení spolehlivosti dodávek má i převedení tlakové hladiny z nízkotlaké na středotlakou. Celou stavbu jsme připravili ve spolupráci s příslušnými městskými orgány tak, abychom co nejméně omezili dopravu a minimalizovali dopady na veřejný život v dotčených částech města,“ říká Jan Nový a doplňuje: „Spolupráci s městem bych chtěl vyzdvihnout, bezpečnost a spolehlivost dodávek je pro nás společnou prioritou. Vymístění ocelových plynovodů z podzemních prostor je v tomto směru velmi důležitý krok a zajistí spolehlivé dodávky zemního plynu pro obyvatele Mostu na několik dalších desetiletí.“

Zemní plyn pomůže snižovat emise

Společnost GasNet je provozovatelem největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů ve všech regionech České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Zemní plyn, který GasNet distribuuje, hraje a bude hrát významnou roli při snižování emisí v rámci celé energetiky. Při spalování zemního plynu nevznikají pevné částice jako prach a saze, které jsou v současnosti největším problémem čistoty ovzduší v ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru